В последно време се говори много за промяна на работния график, например за преход от 5-дневна на 4-дневна работна седмица.

При това се предполага, че заплатата трябва да остане на същото ниво.

Докато някои спорят за ефективността на 4-дневната седмица, учени решиха да отидат малко по-далеч и да изследват какво ще стане, ако хората решат да работят по 8 часа не на ден, а на седмица.

Заседнали в XX в.

Повишаването на производителността на труда за сметка на внедряването на нови технологии, автоматизацията и роботизацията доведе до това, че на хората в много производства им е нужно по-малко време за изпълнение на стандартния обем работа, пише businessman.ru.

Получава се парадоксална ситуация. Активният работен период продължава максимум 4 часа, а останалото време служителите на практика прекарват в безделие. Разбира се, това не е така във всички фирми и предприятия, но в голяма част - да.

Четиридневна работна седмица във Великобритания от днесПроучването ще обхване около 3000 души в 60 фирми от различни сектори

Ако служителят получава почасово заплащане, на него му е по-изгодно да работи на пълен работен ден. Работодателят също няма причина да пуска работника по-рано, макар да плаща за часове, в които не се работи. Това е така само на пръв поглед. Подобна схема на трудови отношения се оформи в средата на XX в. и към днешна дата е остаряла.

Стресът - чумата на XXI в.

Автоматизацията на офисната и производствената работа оставя все по-малко задачи, които самите хора трябва да извършват. При това отговорността нараства, тъй като се усложняват технологичните процеси, използват се скъпоструваща техника и технологии, които изискват висока квалификация.

Възниква парадоксална ситуация, когато физическото натоварване пада, а психологическото и умственото нараства. Емоционалното прегаряне на служителите става бич за много фирми. В Япония, където особено отговорно се отнасят към трудовите задължения, стотици хора в разцвета на силите си умират всяка година от преумора на работното си място.

Те страдат от хроничен стрес, недохранване, инфаркт или инсулт. Това изисква взимане на мерки.

В началото на юни 2022 г. над 3300 души в 70 компании във Великобритания стартираха 6-месечен пробен период, през който ще работят по 4 дни на седмица. Според инициаторите на експеримента, намаляването на стреса и подобряването на самочувствието ще съхранят производителността на труда на същото ниво.

От този експеримент зависи какви промени ще бъдат направени в трудовото законодателство през близките години.

Трудът облагородява човешката душа

Възможно ли на хората въобще да не им се налага да работят? С времето всички техни отговорности да се поемат от роботи и изкуствен интелект? Неслучайно през последните години се заговори за безусловен доход, подобен на пенсията, който позволява да се живее, без да се работи. Технически това вече е възможно напълно или частично.

И все пак човекът е същество социално. За него е важно да има принос за обществото, да се чувства полезен и да получава одобрение и награда. Неслучайно пенсионерите, излизайки в заслужена почивка, страдат от липсата на социални контакти.

4 неща, с които да се мотивираме всяка сутринДа се борим със стреса е сложно, но необходимо. Самовнушението може да бъде един от най-ефективните начини да неутрализираме негативните емоции

Да се работи трябва, дори и по малко. Това ни кара да се чувстваме щастливи. Колко точно време обаче е необходимо, за да се почувстваме щастливи?

8 часа на седмица са достатъчни

Мащабно изследване от 2019 г. сочи, че на работното място е достатъчно да прекарваме само 8 часа на седмица, за да извлечем полза за своето душевно и физическо благополучие. От увеличаването на продължителността на работното време емоционалният фон не се подобрява пропорционално. Той остава на същото ниво.

Можем да сравним ситуацията с примера на витамин С, казва водещият автор на изследването Дайга Камераде. Има препоръчителна дневна доза, която носи полза на организма. Повишим ли я, това няма да донесе допълнителна полза. По-скоро ще навреди, допълва социологът.