Луис Блумсфийлд инспектира бурета с бира в своята пивоварна в Северен Лондон, очаквайки с нетърпение юни, когато всяка седмица ще получава допълнителен почивен ден.

36-годишният пивовар планира да използва времето, за да се включи в благотворителна дейност, да започне отдавна отложен курс по физика на елементарните частици и да прекара повече време със семейството си.

Той и колегите му от пивоварната Pressure Drop участват в шестмесечен пробен период на четиридневна работна седмица заедно с 3000 души от 60 британски компании, разказва БГНЕС.

Пилотният проект, рекламиран като най-големия досега в света, има за цел да помогне на компаниите да съкратят работното време, без да намаляват заплатите или да жертват приходи.

Подобни изпитания се проведоха и в Испания, Исландия, САЩ и Канада. Австралия и Нова Зеландия планират да ги започнат през август.

Програмен мениджър в 4 Day Week Global - кампанията, която стои зад тестването, казва, че това ще даде на фирмите „повече време“ да се справят с предизвикателствата, да експериментират с нови практики и да събират данни.

По-малките организации трябва да се адаптират по-лесно, тъй като могат да правят големи промени по-лесно, казва той.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Асен ЯгодинПредставители на топ банките у нас ще вземат участие на Шумът на парите 2022

От Pressure Drop, базирана в Тотнъм Хейл, се надяват експериментът не само да подобри производителността на служителите им, но и тяхното благосъстояние.

В същото време това ще намали въглеродния отпечатък.

Кралското биологично дружество - друг участник в процеса, казва, че иска да даде на служителите "повече автономия по отношение на времето и моделите на работа".

И едните, и другите се надяват, че по-кратката работна седмица може да им помогне да задържат служители в момент, в който бизнесът във Великобритания е изправен пред сериозен недостиг на персонал, а свободните работни места достигат рекордните 1.3 милиона.

Не всичко е розово

Соснователят на пивоварната Pressure Drop Сам Смит каза, че новият начин на работа ще бъде процес на обучение. „Ще бъде трудно за компания като нас, която трябва да продължи да работи през цялото време, но това е, с което ще експериментираме в този опит“, каза той.

Смит обмисля да даде различни почивни дни през седмицата на служителите си и да ги разпредели в два екипа, за да поддържа работата на пивоварната през цялото време.

Когато Unilever изпробва по-кратка работна седмица за своите 81 служители в Нова Зеландия, тя успя да го направи, само защото в офиса в Окланд няма производствена дейност, а целият персонал работи в продажбите или маркетинга.

Индустрията на услугите играе огромна роля в икономиката на Великобритания, осигурявайки 80% от БВП на страната. Следователно по-кратката работна седмица е по-лесна за възприемане, казва Джонатан Бойс, икономист по труда в Chartered Institute of Personnel and Development.

Но за сектори, като търговия на дребно, храни и напитки, здравеопазване и образование, е по-проблематично.

Най-голямото предизвикателство ще бъде как да се изчисли производителността, особено в икономика, където работата е преобладаващо качествена, за разлика от тази във фабрика.

Всъщност, тъй като заплатите ще останат същите през този изпитателен срок, за да не загуби една компания, служителите ще трябва да бъдат толкова продуктивни за четири дни, колкото са за пет дни.

И все пак Ейдън Харпър, автор на "Доводи за четиридневна седмица", казва, че в страните, които се работи по-малко часове, обикновено са с по-висока производителност.

„Дания, Швеция, Холандия работят по-малко часове от Великобритания, но имат по-високи нива на производителност“, казва той пред АФП. „В Европа Гърция работи повече часове от всеки друг и въпреки това има най-ниски нива на производителност.“

Служителите в Обединеното кралство работят приблизително 36.5 часа всяка седмица, докато техните колеги в Гърция работят над 40 часа, според компанията за бази данни Statista.

Фил Макпарлейн, основател на базираната в Глазгоу компания за набиране на персонал 4dayweek.io, казва, че предлагането на по-кратка работна седмица е печеливша стратегия, която той дори нарича "суперсила за наемане".

Компанията му обявява само четиридневна седмица и гъвкави работни места.

Те отбелязват, че броят на компаниите, които искат да наемат чрез платформата, се е увеличил от 30 на 120 през последните две години, тъй като много работници преразгледаха своите приоритети и баланса между професионалния и личния живот по време на пандемията.