За повечето корпоративни служители ежедневието в близкото минало беше сравнително просто - домът беше мястото, което напускаха, за да отидат на работа и обратното.

Офисът пък беше мястото, към което се насочваше огромното мнозинство от хора.

Споделените пространства бяха за предприемачи с тениски, които искаха да се мотаят заедно с други предприемачи с тениски. По време на командировка можеше да се наложи и работа от някоя хотелска стая, но това беше по-скоро изключение.

Пандемията сложи край на тези остарели разбирания. Очевидно е, че домът вече е и работно пространство. Според проучване на Gallup, три четвърти от американските работници, чиято работа може да се изпълнява дистанционно, очакват тази тенденция да се запази и в бъдеще.

Офисите все по-често се обособяват като място, където са съсредоточени единствено социалните дейности в рамките на команията.

Но най-смелата версия на дистанционната работа се простира далеч отвъд тези две локации - офиса и жилището. „Работата отвсякъде“ предвижда напълно необвързано съществуване, в което хората могат да вършат работата си в Аляска или Занзибар. Много дестинации се стремят да размият границите между бизнеса и свободното време.

Хотелите обновяват някои от стаите си като офиси и пускат оферти за работни пространства. Цели страни се преоткриват като места за смесване на работата и забавлението, а Бахамските острови, Коста Рика и Малта дори предлагат специални визи за дигиталните номади.

Очакванията, че този работен режим може да съществува устойчиво в дългосрочен план обаче до голяма степен може да се окажат нереалистични, пише The Economist.

Но все пак има мениджъри, които виждат потенциал в подобна възможност. Изпълнителният директор на Airbnb Брайън Чески очерта нови политики за служителите на платформата за отдаване под наем на имоти.

Освен че могат да се движат, където пожелаят в страната, в която са базирани, служителите на Airbnb могат да прекарват до 90 дни всяка година, живеейки и работейки в чужбина. Самият Чески живее в имоти, предлагани чрез платформата Airbnb през последните няколко месеца и смята, че това е бъдещето.

Технологичните компании искат да се върнат в офисите. Служителите им - неОт тази седмица Google започва да връща повечето си служители в офиса в три дни от седмицата

Идеята за съществуване в границите на цялата планета, а не само в отделна държава, звучи прекрасно. Но все пак остават още много бариери, някои от които са чисто практически. Правните, административните и данъчните последици от работата от различни места по света в течение на една година все още представляват истинско главоболие и самият Брайън Чески признава това.

Той обещава, че ще предостави решение на Airbnb за този проблем, което ще е с отворен код.

Прагматичните проблеми, като технологичната поддръжка, също стават по-сложни, когато сте в чужбина. Работата отвсякъде е възможна, само ако вашето оборудване функционира надеждно. Ако, например, интернетът във вашия апартамент, нает през Airbnb, е бавен, възможностите за работа може да се окажат ограничени.

А ако разлеете слънцезащитен лосион върху лаптопа си, служителите на рецепцията в хотела вероятно ще са по-склонни да ви предложат съчувствие, отколкото ново устройство.

Другият набор от препятствия е от личен характер. Опцията за "работа отвсякъде" е много по-лесна за реализиране, ако нямате реални грижи. Защото децата на определена възраст трябва да ходят на училище, партньорът ви може да няма възможност за дистанционна работа или да има собствена кариера, която трябва да управлява.

Космополитните ангажименти ще бъдат най-привлекателни за хората, които имат добре платена работа и по-малко задължения. Например, технологичните работници без деца. За много други хора понятието „навсякъде“, когато става въпрос за работата, ще се свежда просто до избор между техния дом и офиса.

Това обаче да е рецепта за напрежение и конфликти в екипите. Защото не всеки е склонен да търпи за неопределен период от време конферентни връзки в Zoom, съпроводени от бебешки рев, или да слуша лирични разкази от колегите си колко невероятен е курортът Шамони по това време на годината.

Хибридната работа вече разми достатъчно границата между професионалния и личния живот. А превръщането на дома в постоянно работно място може съвсем да я заличи. Държавите, които досега бяха места за бягство от професионалните грижи и стреса, ще станат места, където те ще присъстват с вас постоянно.

Да откажете обаждане по работа, когато сте в отпуск, по принцип беше нещо напълно приемливо. Това обаче не е опция, ако сте на Бахамите, но на пълен работен ден.

Добавянето на тази работна опция може би е от полза в търсенето на нови служители и таланти, за които тя има смисъл. Новите политики на Брайън Чески вероятно ще му помогнат да привлече нови хора в Airbn и със сигурност са в съответствие с услугата, която неговата компания продава.

Но в обозримо бъдеще "работата отвсякъде" ще бъде по-скоро предимство за малцина късметлии, а не проекция на бъдещата масова практика в корпопративния свят, пише още The Economist.