Рекорден брой американци са напуснали работата си през март, показват статистическите данни, цитирани от CNN.

В същото време на рекордно равнище е и броят на незаетите работни места, което е поредното доказателство, че пазарът на труда в най-голямата световна икономика остава "горещ".

Общо 4.5 милиона служители са напуснали или сменили работата си през март.

Броят на напусканията нараства най-значително в сектора на професионалните и бизнес услугите, както и в строителството. Общият дял на напускащите се повишава до 3% - ниво, което е невиждано от декември 2021 г. насам.

„Тъй като работодателите изискват от работниците да се връщат в офисите, напусканията се увеличават. Основна причина за напускането е намирането на нова позиция, която дава възможност за работа от вкъщи“, смята главният икономист на ZipRecruiter Джулия Полак.

Броят на наличните работни места също нараства, като се покачва до 11.5 милиона. Това е най-високата стойност от декември 2000 г., когато започва събирането на подобна статистика, показват още данните на Департамента по труда на САЩ.

Делът на свободните работни места се повишава до 7.1% от 7% през предходните два месеца. Това означава, че през март е имало 1.9 работни места за всеки безработен американец.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл често изтъква "нездравословното" затягане на пазара на труда, което допринася за високата инфлация.

Световната банка: Войната ще причини най-големия ценови шок от 50 г.Цените на енергийните продукти се очаква да нараснат с над 50%, увеличавайки разходите на домакинствата и компаниите, според Световната банка

Засега американските фирми все още изпитват трудности при намирането и задържането на персонал. Производственият сектор се бори с най-остър недостига на работна ръка.

Обявите за работа в сферата на търговията и производство нарастват, докато тези в държавните учреждения, транспорта, складирането и комуналните услуги намаляват.

„Работниците продължават да напускат работа и да се наемат с бързи темпове в съвременната икономика. Този „отлив“ е положителен знак за укрепването на пазара на труда, където работниците могат да напускат, търсят и получават нови възможности“, коментира пред CNN главният икономист на Economic Policy Institute Елиз Гулд.

Въпреки рекордния брой напускания, темповете на наемане на нови служители ги изпреварва във всеки сектор. Според икономистите, това означава, че американският пазар на труда се връща към състоянието си отпреди пандемията.

По-късно тази седмица се очакват официалните месечни данни за заетостта в САЩ през април, като повечето анализатори прогнозират, че американските работодатели са добавили 400 000 работни места миналия месец.