Китайските банки и инвестиционни компании призовават служителите си да живеят в офисите тази седмица, за да се избегнат смущения в търговията по време на мащабния локдаун в Шанхай, наложен заради големия брой новозаразени с COVID-19.

На трейдърите и инвестиционните мениджъри се предлагат между 500 и 2000 юана (между 78 и 314 долара) на вечер, за да спят на работното си място.

Някои компании дори поставят сгъваеми легла под бюрата в офисите, а други са предоставили на персонала спални чували, храна и тоалетни принадлежности, за да се справят със ситуацията.

Голяма част от Пудонг (финансовия квартал на Шанхай) предприема подобни инициативи. В района са базирани офисите на над 1000 финансови институции, както и най-голямата фондова борса в Китай, която засега продължава да работи нормално.

Компанията Zhong Ou Asset Management, която управлява активи за 98 милиарда долара, обяви, че няколко от нейните инвестиционни директори и мениджъри на фондове са започнали да нощуват в офисите по-рано този месец, за да гарантират, че операциите ще продължат.

Един от изпълнителните директори, който е определен за "шеф на терен", е настанен в офиса повече от половин месец, съобщи компанията в публикация в китайската социална мрежа WeChat.

Друга инвестиционна компания - Foresight Fund, съобщи, че някои от нейните служители са останали в офиса от 16 март насам.

„Уикендите не са изключение. Служителите носят всичко, което им е необходимо за ежедневните нужди и наричат компанията свой дом“, се казва в публикацията в WeChat, включваща снимки на добре зареден килер с провизии и легла за къмпинг, поставени до бюрата на работниците.

Шанхай се очертава като новия епицентър на най-тежкото огнище на COVID-19 в Китай за последните две години, като отчита над 25 000 нови случая от 1 март. Здравните власти започнаха поетапно блокиране на града още в понеделник, като около 11 милиона души в източната половина, включително финансовия център Пудонг, ще трябва да останат на закрито за четири дни.

Западната половина, в която живеят около 14 милиона жители, ще започне да прилага ограниченията в петък.

Кои противоепидемични мерки отпадат и кои остават след 1 април?От 1 април ще отпаднат повечето противоепидемични мерки, въведени в началото на пандемията от COVID-19 в България

По време на пандемията много от служителите на китайските компании се запознаха с концепцията за живот в офиса. По-рано този месец китайското държавно издание china.com.cn публикува видео дневник, показващ ежедневието на работниците, прекарали няколко нощи в офис в Шанхай.

Въпреки че видеото не идентифицира компанията, на него се вижда, че 75 души живеят на пространство от 3230 квадратни метра. Те спят на надути матраци, разпръснати из офиса и използват мивките в санитарните помещения на офисите, за да се измият.

Една от служителките коментира, че къпането е проблем и в началото екипът е бил принуден да си топли вода на нагревател, преди да бъде инсталиран душ. Мраморният под пък се оказал твърд и неудобен за спане, дори със спални чували.

„Първите няколко дни изпитахме паника. Не можехме да заспим до 2 до 3 часа сутринта“, каза тя. Колегите, които хъркали, били изпратени да нощуват в заседателната зала.

Във видеото не се уточнява защо работниците са били в блокирани още преди налагането на пълния локдаун в целия град. В Китай обаче често се налагат т. нар. "внезапни локдауни" при констатиране на нови случаи на COVID-19, които понякога включват цели офис сгради заедно със служителите.

Миналата година Дисниленд в Шанхай стана ярък пример за подобни строги мерки, като десетки хиляди посетители и персонал бяха принудени да преминат тестове за коронавирус, след като властите казаха, че един от посетителите е дал положителна проба.

Въпреки последните ограничения, дейността на предприятията в Шанхай не е спирана. Тази седмица Шанхайската фондова борса заяви, че ще предлага онлайн услуги за компаниите, така че те да могат да продължат да провеждат церемонии за листване, роудшоута и събрания на акционерите. Освен това ще облекчи някои изисквания за подаване на документи.