Нова Зеландия представи планове за отваряне на границите си за чужденци, след продължил повече от две години локдаун заради COVID-19.

От 13 април австралийците ще могат да влизат в страната без да се налага да се карантинират или изолират.

Напълно ваксинираните граждани от около 60 държави ще могат да пристигат в Нова Зеландия от 2 май. Сред тях е и България.

Всички пристигащи ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19.

Нова Зеландия затвори границите си през март 2020 г. на фона на разпространяващата се пандемия. Оттогава те бяха затворени с изключение на кратък период, в който австралийци можеха да влизат в страната.

Бали приветства първите чуждестранни туристи след вдигането на карантинатаИндонезийският курортен остров Бали днес приветства първите си чуждестранни туристи, тъй като, съгласно облекчените мерки за COVID-19, пристигащите вече няма нужда да се карантинират

В момента единствено новозеландски граждани имат право да влизат и да напускат страната.

Премиерът Джасинда Ардърн обяви, че Нова Зеландия "е готова да приветства отново света", информира BBC. Хората, които вече имат виза, но са от държави, които не попадат в публикувания списък, ще имат право да влизат в страната от 1 май.

Строгите локдауни и изолацията, в която на практика беше страната, създадоха на Нова Зеландия репутация на държава, която успешно се е преборила с COVID-19, но напоследък броят на случаите се увеличава.

Много новозеландци не разбират как само за няколко седмица броят на случаите в страната им се увеличи от по-малко от 1 000 на ден до над 20 000.

Общо около 95% от населението на Нова Зеландия е ваксинирано. Страната е отчела едва 115 смъртни случая, свързани с коронавируса, от началото на пандемията.

Въпреки облекчаването на някои мерки, в страната все още има високо ниво на ограничения за масови събирания и изискване за носене на маски на много места.

Изискванията за ваксинация пък оставиха много хора без работа, което доведе до триседмични протести в столицата Уелингтън.