Пандемията доведе до разпространение на коронавируса във всички краища на земното кълбо.

Все още обаче съществуват дестинации, които са свободни от COVID-19 две години по-късно.

Официално има пет суверенни държави, които продължават да декларират нулеви случаи на вируса, въпреки че има сериозни съмнения относно твърденията на Северна Корея и Туркменистан, тъй като нито една от двете страни няма свободна преса.

Останалите са Науру, Тувалу и Микронезия - всички малки островни държави в Океания, разположени в средата на Тихия океан, на североизток от Австралия, посочва The Independent.

Други острови, на които COVID-19 все още не е спътил, според Световната здравна организация, са Ниуе, Токелау, Света Елена, островите Кук и островите Питкерн.

Фактът, че са изключително отдалечени, както и затварянето на границите, им помага засега да се спасят от коронавируса, въпреки че съществуват моменти на паника през 2020 г.

През януари 2021 г. член на екипажа на кораб, посещаващ Микронезия, дава положителна проба за коронавирус. За щастие, по-късно се оказва, че това е исторически случай.

Тувалу преживява подобно нещо през ноември миналата година, когато пътник одава положителна проба при пристигането си в Нова Зеландия. По-късно обаче се оказва, че е фалшиво положителен. Това обаче предизвиква "паника" в местната общност.

Следва новината, че две трети от пътниците на първия международен полет до остров без COVID-19 са дали положителна проба за вируса при пристигане.

Независимата островна държава Кирибати в Тихия океан, която не регистрира нито един случай през цялата пандемия, отваря отново границите си на 10 януари за първи път от 10 месеца. Полет на Fiji Airways от Фиджи до столицата на Кирибати Южна Тарава на 14 януари е първият, който каца след повторното отваряне.

Но тестовете при пристигане показват, че 46 от 54-те души на борда са заразени с COVID-19.

Те са поставени под карантина, но скоро след това охранител в карантинното съоръжение и двама членове на обществеността също дават положителна проба, което кара лидерите на Кирибати да обявят четиридневен локдаун на целия остров.

Остров без COVID-19 досега отвори граници, първият самолет докара болесттаОстров в Тихия океан, който успя да остане свободен от COVID от началото на пандемията досега, отново отвори границите си - само за да бъде засегнат от болестта след кацането на първия международен полет, на който две трети от пътниците дадоха положителна проба