Пандемията от COVID-19 и мерките против разпространението ѝ през последните две години върнаха на дневен ред дебата за и против четиридневната работна седмица.

И работодателите, и техните служители преосмислиха значението на гъвкавостта и ползите от нея на работното място.

Идеята е проста – служителите работят четири, а не пет дни в седмицата, като получават същата заплата.

А компаниите намаляват броя на срещите и личната комуникация със служителите, давайки им възможност за повече независимост в работата.

Защитниците на четиридневната работна седмица твърдят, че когато тя бъде приложена, удовлетвореността на работниците се увеличава, а заедно с нея - и тяхната производителност.

Синдикатите в цяла Европа призовават правителствата да приложат четиридневната работна седмица, а Euronews обобщава кои държави са приели идеята и как върви изпълнението ѝ до този момент.

Белгия

Белгия въвежда четиридневна работна седмица за служителите, които искат това. Миналия месец белгийските служители спечелиха правото да изпълняват пълна работна седмица за четири дни вместо обичайните пет без загуба на част от заплатата си.

Служителите ще могат да решат дали да работят четири или пет дни в седмицата, но това не означава, че ще работят по-малко – те просто ще вместят работното си време в по-малко дни.

Белгийският министър-председател Александър де Кроо се надява, че споразумението ще увеличи гъвкавостта на пазара на труда в страната и ще улесни хората в баланса между семейния живот и кариерата.

Той също така добави, че новият модел трябва да създаде по-динамична икономика.

Само около 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е под средното за еврозоната (около 73%) и с цели 10 процентни пункта по-малко, отколкото в съседни страни, като Холандия и Германия, според данните на Евростат.

Седемстранното коалиционно правителство в Белгия си постави за цел постигането на ниво на заетост от 80% до 2030 г.

Въпреки това перспективата за четиридневна работна седмица не е привлекателна за всички. Някои служители ще работят до късно вечер, ако решат да намалят броя на работните си дни, а други, като работниците на смени, просто няма да имат възможност да се възползват от тази гъвкавост.

Тази компания плаща на новите служители да почиват още преди да работятТъй като работодателите в САЩ изпитват затруднения с наемането на служители, те трябва да се конкурират по отношение на ползите, които техните бъдещи служители искат най-много – време и по-конкретно време, далече от работа

Великобритания

Обединеното кралство ще започне шестмесечна пилотна програма за тестване на предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица. Тя набира компании, които ще проучат влиянието на по-краткото работно време върху производителността на бизнеса и благосъстоянието на техните работници, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

До момента около 30 компании са се регистрирали за програмата, която ще стартира през юни тази година и ще се управлява от изследователи от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостън, както и от неправителствени организации.

На служителите ще бъде разрешено да работят до 9.5 часа на ден (например от 9:00 сутринта до 18:30 следобед), което означава, че ще могат да раздробяват работната седмица на четири по-дълги дни. Работното време може да бъде допълнително удължено до 10 часа чрез синдикално споразумение с работодателя.

Пилотният проект в Обединеното кралство е един от няколкото в световен мащаб, управлявани от 4 Day Week Global - организация, която се застъпва за по-кратката работна седмица.

Шотландия и Уелс

В Шотландия процесът по преминаване към четиридневна работна седмица трябва да започне през 2023 г., докато Уелс също обмисля подобна стъпка. В Шотландия решението беше част от предизборните обещания на управляващата Шотландска национална партия (SNP).

Работните часове на служителите ще бъдат намалени с 20%, но няма да претърпят загуба на възнагражденията си. SNP ще подкрепи участващите компании с около 10 милиона паунда, (11.8 милиона евро).

Правителството цитира проучване, проведено от шотландския мозъчен тръст Институт за изследване на обществената политика (IPPR), което показва, че 80% от хората са силно положително настроени към инициативата. Респондентите смятат, че програмата ще подобри значително тяхното здраве и щастие.

Шотландия посочва примера на Исландия и нейните силни резултати като важна причина да се експериментира с четиридневната работна седмица.

Някои шотландски фирми вече са започнали свои собствени програми за съкратено работно време. Базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро заяви, че служителите ѝ ще се радват на четиридневна седмица със същата заплата, след като изпълнят успешна пилотна програма.

В Уелс Софи Хоу, комисарят по въпросите на бъдещите поколения, също призова правителството да въведе подобен четиридневен пробен период на работна седмица, поне в публичния сектор.

Осем начина да получите незабавен мотивационен тласъкВ началото на всяка година си обещаваме, че ще бъдем по-здрави, по-щастливи и по-успешни

Исландия

Исландия е един от лидерите в тестването на четиридневната работна седмица. Между 2015 и 2019 г. страната проведе най-големия пилотен проект в света с работна седмица между 35 и 36 часа (намалена от традиционните 40 часа) без никакви призиви за съизмеримо намаляване на заплащането.

Около 2500 души взеха участие в тестовата фаза. За да се осигури контрол на качеството, резултатите бяха анализирани от британския мозъчен тръст Autonomy и Исландската нестопанска асоциация за устойчивост и демокрация (ALDA).

Пилотът беше определен като успешен от изследователите и исландските профсъюзи, които преговаряха за намаляване на работното време. Проучването доведе и до значителна промяна в Исландия, като близо 90% от работещото население сега се радва на намалено работно време или други компенсации.

Изследователите на исландския проект установяват, че стресът и т. нар. "прегаряне" (от англ. burnout) на работниците намаляват и има подобрение в баланса между личния им живот и работата.

Не всяко правителство обаче споделя успехите на Исландия в експеримента с четиридневната работна седмица.

Швеция и Финландия

В Швеция, например, имаше смесени реакции по отношение на четиридневната седмица с пълно заплащане, която беше тествана в скандинавската страна през 2015 г.

Предложението беше да се пробват шестчасови работни дни вместо осемчасови без загуба на заплащане, но не всички бяха доволни от идеята да се харчат държавни средства за експеримента. Дори левите партии смятаха, че би било твърде скъпо да се реализира подобен проект в големи мащаби.

Положителни резултати бяха наблюдавани в отделението по ортопедия на една от университетските болници в Швеция, която прехвърли 80 медицински сестри и лекари на шестчасов работен ден и нае нов персонал, за да компенсира загубеното работно време. Отзивите на медицинския персонал бяха положителни, но експериментът беше подложен на много критики и не беше подновен.

Въпреки това, някои компании, като автомобилния производител Toyota, избраха да запазят намаленото работно време за своите работници. Автомобилната фирма вече беше решила да направи това за механиците преди 10 години и остана с решението си.

Финландия все още не е въвела четиридневна работна седмица, въпреки широко разпространените твърдения. По-рано тази година северноевропейската страна за кратко попадна в международните заглавия, след като се появиха публикации, че рязко съкращава работното време.

Твърди се, че финландското правителство е искало да въведе четиридневна работна седмица, както и шестчасов работен ден. Оказа се обаче, че това е фалшива новина и правителството трябваше да обяснява каква, всъщност, е истината.

А тя е, че настоящият премиер Санна Марин е публикувала идеята в Twitter през август 2019 г., но към момента тя не е включена в дневния ред на правителството.

Трейдърите в Шанхай спят на работните си места по време на локдаунаНякои компании дори поставят сгъваеми легла под бюрата в офисите

Германия

В момента Германия може да се похвали с една от най-кратките работни седмици в Европа. Според Световния икономически форум (WEF) средната ѝ продължителност е 34.2 часа.

И все пак синдикатите призовават за допълнително съкращаване на работното време. Миналата година IG Metall - най-големият синдикат в страната, призова за по-кратки работни седмици с аргумента, че това ще помогне да се запазят работните места и да се избегнат съкращения.

Според проучване на Forsa 71% от хората, работещи в Германия, биха искали да имат възможност да работят само четири дни в седмицата. Малко над три четвърти от анкетираните казват, че подкрепят правителството, което проучва потенциалното въвеждане на четиридневна седмица. Сред работодателите повече от две трети подкрепят идеята.

Значително мнозинство (75%) смятат, че четиридневната седмица би била желателна за служителите, като мнозинството (59%) са на мнение, че това трябва да бъде постижимо и за работодателите.

Почти половината от работодателите (46%) смятат, че изпробването на четиридневна седмица е "осъществимо".

Дали обаче такава мярка ще бъде приложена или обсъдена, не е ясно. Засега основно по-малките стартиращи фирми експериментират с по-кратка работна седмица.

Япония

В Япония и по-големите корпорациии започват да правят опити в тази посока, след като японското правителство обяви през 2021 г. план за постигане на по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Има няколко причини това да е добре за страната, където прекомерният стрес и претоварването отнемат много животи.

През 2019 г. технологичният гигант Microsoft експериментира с модела, като предложи на служителите си в Япония тридневни почивни дни за един месец. Този ход повиши производителността с 40% и доведе до по-ефективна работа, припомня Euronews.

За да не съжалявате на новата работа, задайте тези два въпроса на интервютоЕдно е да осъзнаете, че дадена работа не е за вас по време на интервютата за нея, а съвсем друго да го разберете в първия си работен ден

Испания

Испания също следва примера на Япония, като малката лява партия Más País обяви по-рано тази година, че правителството се е съгласило с искането им да стартира пилотна програма за изпробване на четиридневна работна седмица в компании, които се интересуват от идеята.

Около 6000 служители от 200 малки и средни компании ще могат да удължат уикенда си с един ден при пълно заплащане.

Оттогава бяха проведени серия от разговори, като следващата среща се очаква да се състои през следващите седмици. „С четиридневната работна седмица от 32 часа ние започваме истинския дебат на нашето време. Това е идея, чието време е дошло“, написа в Twitter Иниго Ерехон от Más País.

Пробната фаза трябва да продължи поне една година, но все още не е ясно кога ще започне.

Нова Зеландия

В Нова Зеландия 81 служители, работещи за хранителния гигант Unilever, в момента участват в едногодишен пробен период на четиридневна работна седмица при пълно заплащане.

„Нашата цел е да измерваме производителността на продукцията, а не работното време. Вярваме, че старите начини на работа са остарели и вече не отговарят на икономическите цели“, казва управляващият директор на Unilever Нова Зеландия Ник Бангс.

Ако експериментът се окаже успешен, компанията смята да го разшири и в други страни.

Как да се мотивираме, за да вършим дори и най-скучните задачи?Много от нас започват новата година с най-добри намерения най-накрая да се разправят с онези отегчителни “административни задачи” от ежедневието. Въпреки най-добрите си намерения обаче, ние продължаваме да ги отлагаме

САЩ и Канада

Според проучване на доставчика на облачни услуги Qualtrics, 92% от служителите в САЩ искат съкращаване на работната седмица, дори ако това означава по-дълго работно време на ден. Сред ползите от подобна стъпка те посочват подобреното психично здраве и повишената производителност.

Трима от четирима служители (74%) казват, че биха могли да свършат същото количество работа за четири дни, но повечето (72%) казват, че ще трябва да работят по-дълго в работни дни, за да го постигнат.

В Канада проучване на глобалната агенция по заетостта Indeed установява, че 41% от канадските работодатели обмислят алтернативни хибридни графици и нови стилове на работа след пандемията от COVID-19.

Резултатите от проучването на Indeed сред 1000 работодатели на офис служители в Канада показват, че 51% от големите компании с над 500 служители смятат, че е „вероятно да въведат четиридневна работна седмица“. За сравнение, 63% от средните организации със 100-500 служители казват, че биха били готови да въведат по-кратка работна седмица.

Установено е, че мнозинството от канадските работници на пълен работен ден (79%) са готови да съкратят петдневната си работна седмица до четири дни, според нов доклад на Maru Public Opinion.

Като цяло четиридневната работна седмица изглежда бавно, но сигурно набира сила по целия свят, но все още предстои да се види дали правителствата ще приемат окончателно идеята, пише Euronews.