Това е един прекалено често срещан сценарий – отделяте доста време, за да се явявате на интервюта за дадена работа и най-накрая получавате позицията, за която сте въодушевени.

Когато започвате в първия ден, обаче осъзнавате, че работата няма нищо общо с това, което сте си мислели, че ще бъде.

Общо 72% от 2 500 милениали и представители на поколението Z, участвали в проучване на The Muse в САЩ през януари, са заявили, че при започването на нова работа са изпитвали чувство на изненада или съжаление, че позицията или компанията не е това, което им е било казано да очакват.

Усещането при този “шок при промяна” може да се задълбочи още повече по време на пандемията", казва основателят и главен изпълнителен директор на The Muse CEO Катрин Миншу. От компаниите отчаяно се опитват да попълнят липсите на служители и за кандидатите е трудно да получат пълна представа за хибридното работно място.

И така, ако осъзнаете, че мразите новата си работа, колко скоро е прекалено скоро, за да напуснете?

Кога да сложите край?

На днешния пазар на труда, на който търсещите работа имат предимство, младите казват, че е все по-приемливо човек да напусне лоша нова работа в кратки срокове.

Общо 20% от участниците в проучването казват, че биха напуснали нова работа в рамките на месец или по-малко, ако се окаже, че тя не е това, за което е представяна. Други 41% биха си дали между 2 и 6 месеца, а 15% биха изчакали между 7 и 11 месеца. Едва 24% биха изтърпели лоша работа в продължение на година или повече, преди да напуснат.

Разбира се, това дали трябва, всъщност, да напуснете, е строго индивидуално решение, казва Миншу. Само вие можете да прецените: Има ли елементи в тази работа, които може да навредят на психическото ви здраве или на професионалната ви кариера? Или пък просто е много различна от това, което сте очаквали или сте свикнали да правите?

Как продуктивността в компанията нараства, когато служителите почиватСлужителите, които не използват времето си за почивка обикновено са по-стресираните членове на екипа. Стресът на работното място води до нарастване на умствената умора, неудовлетвореност от работата, тревожност и депресия

Някои неща са ясни предупредителни знаци, че трябва да се махнете, като например, ако сте свидетели на неетично поведение или тормоз на работното място, казва Миншу.

Ако не сте в подобна ситуация, “има работни места, където средата е предизвикателна или много различна от вашите очаквания, но където има и какво много да се научи,” допълва тя.

Как да направите една лоша работа малко по-добра?

Трябва също така да се отбележи, че не всеки може просто да напусне и да остане без доходи, докато си намери нова работа. В тези случаи може да направите една работа малко по-поносима, докато търсите нова, казва Миншу.

Тя съветва, ако се чувствате комфортно, да поговорите с мениджъра си за разминаванията между картината, която ви е била представена по време на интервютата, и реалността, с която сте се сблъскали. Вероятно е отделни елементи от работата да се предадени неправилно по време на няколкото кръга интервюта.

Тези разлики може да бъдат неволни недоразумения, които мениджърът ви да може да отстрани, като работното време, дали се очаква да се работи присъствено или дистанционно или дори проект, който ви е възложен. Изглаждането на тези въпроси може да се превърне във “възможност за професионално израстване, а не в нещо, от което незабавно се оттегляте,” казва Миншу.

В крайна сметка, търсещите работа имат предимство на днешния пазар, а рекрутърите имат отговорността да рекламират свободните позиции и фирмената култура честно. Ако не го правят, те може да се сблъскат с нова вълна напускащи след няколко месеца.

Старият съвет, според който човек трябва да се задържи на дадена работа поне година, дори и тя да не му харесва, “вече не са правилата, по които играем”, казва Миншу.