“Защо искате да работите при нас?”

Това е един от най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа и въпреки това смущава най-много кандидатите за работа.

Вашият отговор на този въпрос помага на интервюиращия да реши дали наистина искате работата или тя е просто една от стотиците, за които сте подали CV-то си.

“Това, което интервюиращите очакват, когато задават този въпрос, е задълбочено мислене и сериозен подход от страна на кандидата за работата в тази компания,” казва пред CNBC Джеф Хайман, главен изпълнителен директор на Recruit Rockstars. Хайман е интервюирал за работа над 30 000 души в своята 25-годишна кариера.

Той и кариерният коуч Емили Лиу споделят най-добрите си съвети относно това как да отговаряме на този въпрос и да впечатлим интервюиращия.

Подробности, подробности, подробности

Преди интервюто проучете компанията, като прочетете новини за нея в последно време, постове в социалните медии, отзиви на служители, както и секцията “мисия и ценности” на нейния уебсайт.

“Наистина изпъквате като кандидат, когато покажете, че сте положили допълнителни усилия и сте разгледали не само заглавната страница на компанията,” казва Лиу.

“Ако сте на интервю за работа в Apple, например, и кажете на интервюиращия, че искате да работите там, защото компанията прави готини компютри, няма да получите оферта за работа, защото много други кандидати казват точно същото нещо”, обяснява тя.

Изберете две или три подробности: Това може да е мисията на компанията, нейната бизнес стратегия или възможността да работите с конкретен служител, и изградете отговора си въз основа на това, съветва Хайман.

Намерете лична връзка

Важно е също така отговорът ви да бъде искрен и персонален, за да покажете колко време и усилия сте вложили в подготовката за интервюто, което ще ви накара да изпъкнете над конкуренцията.

“Едно от най-добрите действия, които можете да предприемете като кандидат за работа, е да споделите какво по-конкретно ви е привлякло към тази организация,” казва Лиу. “Можете да кажете ’Харесвам репутацията, която вашата компания си е изградила около това, че предлага отличен баланс между работата и личния живот" или как помагате на общност посредством (примери). Това са ценности, които са важни и за мен.”

Фокусирайте се върху ефекта

Накрая завършете отговора си, като опишете незабавния ефект, който се надявате да окажете върху екипа.

“Когато компания интервюира кандидати за работа, тя има проблем, който трябва да се разреши, независимо дали става въпрос за увеличаване на приходите, пускането на нов продукт или нещо друго,” казва Хайман.

Когато интервюиращият попита “Защо искате да работите тук?”, това е страхотна възможност за вас да демонстрирате, че не само сте въодушевени относно мисията на компанията и възможностите, които предлага, но също така “виждате възможност да помогнете за решаването на проблем и да окажете реален ефект,” обяснява Хайман.

В края на краищата, компаниите търсят хора, които разбират тяхната мисия и са истински отдадени на работата си. “Много хора пропускат възможността наистина да установят връзка с интервюиращия,” казва Лиу. “Когато успеете да направите това, вие се превръщате в човека, когото ще наемат.”