Светът бавно се отваря отново и скоро се очаква да се върнем към старомодните интервюта за работа - очи в очи.

И ако комбинация на риза и боксерки, гледането към уеб камерата и тичащото наоколо дете може да останат забелязани онлайн, срещата лице в лице с вашия потенциален бъдещ шеф ще изисква малко повече финес.

По време на интервю основната ви работа е да се продадете като уверен и способен актив на всяка организация. Но как да стане това?

Един от начините, по които кандидатът може най-добре да се подготви за интервю, е да мисли за езика на тялото. Той показва, че сте ангажиран и готов да научите повече за ролята си в организацията.

Освен това има и някои често срещани сигнали, които трябва да избягвате. Лошо послание носи, когато кандидатите имат „затворена“ позиция – например скръстени ръце. Друга често срещана грешка е да оставите нервите да ви завладеят – ръцете или краката да се тресат.

Ето няколко начина да използвате езика на тялото в своя полза при следващото интервю за работа.

Започнете интервюто още с влизането

Помнете, че интервюто за работа, всъщност, започва веднага щом влезете във фоайето. Гледате ли надолу, гризете ли ноктите си или оглеждате облеклото си, докато чакате рецепционистката? Спрете! Кръстосайте краката си в глезените, седнете изправени, дръжте краката си неподвижни и дишайте.

Говорейки за дишането, когато сме нервни, сме склонни да дишаме по-плитко, което кара гласът ни да трепери. Дълбоките вдишвания винаги помагат, затова преди да започне, опитайте техниката 4-7-8 (вдишайте за четири секунди, задръжте за седем, издишайте за осем), за да успокоите дишането и мислите.

Направете добро ръкостискане

Всички сме чували, че ръкостискането трябва да е здраво, защото прекалено мекото може да ви накара да изглеждате слаби или срамежливи. Първото съобщение, което изпращате, обаче не трябва да бъде: „Кажи сбогом на кокалчетата си“. Бъдете премерени.

Внимавайте за стойката и поддържайте зрителен контакт

Това може да изглежда очевидно, но си струва да се повтори: Стойте изправени. Нищо не изразява незаинтересованост и липса на увереност така, както прегърбването. Брадичка нагоре, рамене надолу и назад.

И не забравяйте, че въпреки че понякога може да се чувствате неудобно, зрителният контакт е ключов – особено докато другият човек говори. Когато дойде ваш ред обаче, понякога може да се взирате нагоре и наоколо, докато търсите какво да кажете; но винаги трябва да се връщате, за да срещнете погледа на интервюиращия. Когато се съмнявате, преструвайте се, че разговаряте с приятел.

Дръжте ръцете далеч от лицето

Ако нещо ви засърби, е оправдано. Но ако държите ръцете постоянно на или близо до лицето си, особено близо до устата, това може да изпрати съобщение, че не сте доволни от това, което казвате. Когато не жестикулирате, ръцете трябва да останат в скута ви. И оставете аксесоарите на мира.

И не забравяйте да се усмихвате – усмивката не само предава топлина, възприемчивост и позитивност, но също така помага за намаляване на хормоните на стреса и активира химикалите в мозъка, които подобряват настроението.

Слушайте активно и опитайте да използвате техниката на огледално отразяване

Опитайте се обаче да не изразходвате толкова много умствена енергия, правейки всичко по-горе, и да забравите наистина да слушате. Активното слушане е ключова част от всяко интервю; може дори да искате да се наведете леко напред на мястото си, за да се подтикнете да слушате по-внимателно и да посочите на интервюиращия, че има пълното ви внимание.

Огледалното копиране, или копирането на езика на тялото на някого, също е фин, но мощен начин за предаване на връзка. Обърнете се директно към интервюиращия, седнете в същата позиция и се опитайте да съвпадате с темпото, силата на звука и ритъма на думите му.