Изминаха 40 години откакто завърших гимназията. Много неща се промениха от тогава – вече съм по-възрастен, мъдър, богат и успешен. Изградих мултимилионен бизнес, като понастоящем съм изпълнителен директор на седем частни компании. Но винаги има място за подобрение, дори когато си на 61 години. За да сторим това обаче, първо трябва да признаем провалите си в миналото и да се поучим от тях. Това пише известният автор и бизнесмен Грант Кардоне в признание, публикувано от CNBC.

Поглеждайки назад, когато бях в своите 20 години, не знаех толкова много неща относно парите. И малкото, което печелех, харчих веднага за безполезни неща, които не ми носят никаква полза. Това са четири неща, за които най-много съжалявам, че прахосвах времето и парите си:

1. Наркотици и алкохол

Ако можех да се върна назад, бих казал на по-младата си версия: „Образованието ти не свършва с колежа.”

След като се дипломирах от гимназията, станах обсебен от всички грешни неща. Харчех пари за наркотици и алкохол, дори и след като развих зависимост. Трябваше да похарча тези пари за неща, които ще ми помогнат в развитието на нови качества, да печеля знание и да създавам влиятелни връзки.

В реалния живот, дипломата е безполезна, а образованието в колеж няма да ви отведе далеч, ако не разполагате с правилните качества за да се държите в крак с пазара.

Инвестирането в самия себе си само ще ви направи по-ценен и ще увеличи потенциала ви за печалба.

Не осъзнавах повечето от тези неща. На 25 години похарчих последните си 3 хил. долара за аудио програма, курс по продажби и затваряне на сделки. Съвсем искрено мога да кажа, че тази инвестиция и отдадеността ми са причините за успеха ми в наши дни.

2. Пътуване

Предприемачът Кевин О’Лиъри смята, че да отделите една година за пътуване е лоша идея – не мога да съм по-съгласен. Взимах толкова много отпуска в началото на предприемаческата си кариера, че това почти ме накра да дерейлирам. Харчех пари, който нямах, за самолетни билети, хотели и храна.

Много милениали днес се намират в сходна позиция. Те имат желание да пътуват, тъй като нямат никаква цел на работа. Те вярват, че почивката ще помогне да намерят това „нещо”, което липсва в кариерата им. Когато не знаете, какво трябва да правите, е лесно да "паузирате" живота си, да опаковате багажа, да спите в хотели и да похапвате супа.

5-те съвета, които милионерите дават на децата си За да не станат един ден бедни.

Не казвам, че не трябва да си взимате почивка. Мога да пътувам по света днес в собствения си самолет, тъй като реших да се отдам на здравата работа. Ако бъдете обсебени от целта си, ще разберете, че плановете за пътуване могат да почакат.

Комфортът е враг на изобилието. Не позволявайте билет за Европа на стойност 800 долара да застане между вас и свободата ви.

3. Спане

Когато сте млади е лесно да бъдете мързеливи и да не чувствате вина от това. Но познайте какво? Богатите и успешните си почиват добре през ноща, но не се успиват.

Едно от най-големите ми съжаления е, че не се възползвах от всички часове през деня. Позволих си да се почувствам задоволен, а всъщност трябваше да очертавам целите си и да мисля как да ги постигна. Ако бях осъзнал пълния си потенциал в своите 20 години, щях да постигна първия си милион далче по-рано.

Оставете всички останали в техните 20 години да спят сякаш са богати. Вие трябва да сте на крак при изгрев слънце. Скоростта е сила, а когато сте млади, търпението не е добродетел. Пазарът днес се променя със скоростта на светлината, така че трябва да сте пъргави за да сте в крак с него.

4. Прекалено комфортно на работа

Прахосах половината от времето в своите 20 години, работейки на нископлатени позиции в частния сектор, които не ме предизвикаха да раста или да развия ценни качества. Не казвам, че нископлатените работни места са нещо лошо, понякога човек трябва да започне на ниска заплата. Но да бъдеш доволен и да не полагаш усилия, няма да те направи по-успешен в живота.

Работил съм в McDonald’s, където печелех по 7 долара на час. За мен това бе просто начин да изкарвам пари. Но за момчето работещо до мен това бе метод за учене на бизнес, така, че някои ден да отвори 100 свои франчайз обекти.

С тези четири типа отношения се забогатява по-лесноЗа да стане човек милионер, е необходима екипна работа

Въпросът „защо” е важен. Аз не знаех моето „защо”, поради което като цяло си губех времето. Моят колега обаче не правеше това.

Трябва да питате себе си постоянно „как мога да печеля повече пари?”.

Това може да означава да поискате повишение, да смените работното си място с такова с по-висока заплата или да започнете нещо допълнително в свободното си време. Бъдете фанатици по отношение на парите.

Приемането на идеята, че 8 часа инвестирани във вашата работа са достатъчни независимо от финансовата ви позиция е грешка с епични пропорции.