Интервюто за работа е много важно, няма две мнения.

И всеки иска да се представи успешно. Ето защо е от особено значение какво, кога и как го казвате.

Защото, в крайна сметка, вие имате за цел да продадете своята квалификация и предишен опит. Докато правите това обаче, трябва да внимавате какво избирате да разкриете за себе си.

Ето някои големите грешки, които могат да ви извадят от потенциалните кандидати за работа, според интервюиращи и кариерни експерти:

„Аз вършех цялата работа“

Много хора се опитват да си припишат всички заслуги. Факт е, че не трябва да се подценявате, но и не бива да забравяте да похвалите екипа, в който сте работили.

„Просто имам нужда от работа“

Много хора търсят работа в обслужване на финансови цели, но ако кажете това директно на служителя, ще изглежда, че се интересувате само от някакъв вид работа, а не от конкретната позиция, за която кандидатствате. Това показва отчаяние и интервюиращият може да реши, че кандидатът няма истински интерес към компанията и позицията.

„Какво точно прави тази компания? Какво й беше името?"

Когато търсите работа, вероятно ходите на множество интервюта. За всяко от тях бъдете готови с информация за компанията и длъжността. Задаването на основни въпроси за компанията и длъжностната характеристика, които бихте могли лесно да проучите предварително, демонстрира липса на подготовка, която може да бъде голям минус.

„Ще изляза от темата и ще бъда споделя нещо лично...“

С отворени въпроси може да е лесно да започнете да говорите за целия си живот и лични преживявания, но това може да бъде грешка, ако не е свързано с работата, която искате.

„Мразех последния си шеф“

По време на интервю за работа кандидатите трябва да изграждат връзка с набиращите персонал. Но не забравяйте - те не са ваши приятели или ваш терапевт. Те ви оценяват за конкретна позиция. Да вземем например популярния въпрос: „Защо искате смяна на работата?"

Дори ако търсите работа, най-вече за да избягате от токсичната работна култура или неразумния шеф, не правете лоши изказвания по адрес на вашия предишен работодател. Соченето с пръст предполага, че след време може да го направите и за потенциалните си бъдещи работодатели.