Той може и да разполага с милиарди долари, но за разлика от други знаменитости и финансови гурута Уорън Бъфет предпочита да живее простичко.

Няма да видите Оракула от Омаха да обитава имение в Холивуд, да колекционира спортни автомобили или да хапва ежедневно пастет от гъши дроб и хайвер. Инвестиционната легенда живее така както проповядва, когато става въпрос за финансова дисциплина, спестявайки и изплащайки задълженията си.

По време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през май тази година той предупреди, че "значителната инфлация" се отразява, както на цените на дребно, така и на тези на едро.

Когато един от най-успелите инвеститори в света изказва опасения относно нарастващите цени, вероятно е време за прилагане на някои добре изпитани стратегии за затягане на колана.

Ето девет начина, по които скромният начин на живот на Бъфет може да ви помогне да пестите пари и да харчите мъдро.

1. Той живее в дом, който е купен през 1958 г.

Докато повечето милиардери купуват скъпи имоти, Бъфет първоначално плаща 31 500 долара за дома си в Омаха, Небраска, което се равнява на около 288 700 в днешни долари и живее в него вече над 60 години.

Домът му в никакъв случай не е малък. Той е с площ от над 600 кв. м., разполага с пет спални и през години е подобряван многократно. Днес се оценява на около 1 млн. долара. Той също така е защитен от огради и охранителни камери и вероятно има сериозна застраховка.

Бъфет няма намерение да се изнася, определяйки през 2010 г. къщата си като “третата най-добра инвестиция, която съм правил”.

2. Бъфет рядко тегли заеми

Единственият ипотечен заем, който Бъфет е теглил, е за ваканционно жилище в Лагуна бийч, Калифорния, който купува през 1971 г., въпреки че по това време със сигурност е разполагал с парите, за да плати 150 000 долара за крайбрежния имот.

Той казва пред CNBC, че изтеглил 30-годишната ипотека, защото смятал, че вероятно може да направи нещо по-добро с парите, с които разполагал.

Идеята на Бъфет да на затваря капитали все още е актуална. Ако притежавате дом, имате възможност да освободите малко от собствените си капитали, като рефинансирате при днешните рекордно ниски лихвени нива по ипотечните кредити.

3. Той си купува евтина закуска

Бъфет може просто да си наеме личен готвач, който да му приготвя гурме ястия, но често си купува закуска в McDonald’s на път за работа. Той не харчи по повече от 3.17 долара за сутрешното си хапване.

11 от най-великите инвеститори за всички временаТова, по което си приличат: знаят как да побеждават пазара

Вместо да се храните в заведения и да си купувате скъпо кафе всеки ден, просто приготвяйте ястията и кафето си сами.

4. Той си купува коли с намалена цена

Много милиардери и милионери имат колекции от лъскави спортни и класически автомобили в гаражите си, но Бъфет предпочита коли, които може да купи на намалени цени.

През 2014 г. той смени своя Cadillac DTS от 2006 г. с Cadillac XTS, който струва едва 45 000 долара. "Истината е, че шофирам само около 5 500 км. на година, така че не си купувам нови коли редовно,” признава той пред Forbes.

Независимо дали сте избрали нов автомобил или такъв втора употреба, не би трябвало да харчите прекалено много за кола. Затова не се хващайте за първия заем, който забележите и се оглеждайте за по-добри сделки. Следете редовно и цените за застраховките.

Какво представлява японското изкуство за пестене на пари?Подобно на всички системи за бюджетиране, идеята зад какебо е да ви помогне да разбере взаимоотношенията си с парите като водите отчет за всички приходи и разходи

5. Бъфет не робува на марки

Бъфет не се интересува особено от маркови костюми или от най-новия модел iPhone. Той използва сгъваемия си телефон години наред преди да го замени със смартфон от Apple през 2020 г. И въпреки това Бъфет не използва нито една от останалите функции на iPhone освен тази за телефонни обаждания.

Бъфет избягва ненужните разходи и преди време казва, “Не спестявайте онова, което е останало, след като сте харчили, а харчете онова, което е останало, след като сте спестили.”

Уорън Бъфет най-накрая замени стария си телефон с капачеУорън Бъфет - един от най-големите акционери в Apple, най-накрая се реши да използва най-популярния продукт на компанията

6. Бъфет (вече) не инвестира с пари, взети назаем

“Никога не съм вземал назаем значителна сума пари през живота си. Никога няма и да го направя. Нямам интерес към това,” казва той пред студентите в Нотрдамския университет през 1991 г.

Въпреки че като млад Бъфет веднъж взема назаем 25% от средствата си, за да купува акции, той предупреждава инвеститорите да не повтарят същата грешка.

Дори и опитните трейдъри ще ви кажат, че вземането на средства на заем с цел инвестиции може да бъде рисковано.

7. Той прави това, което обича

Бъфет отдава част от успехите си на своята страст към инвестициите. “Трябва да обичате нещо, за да го правите добре,” казва той, призовавайки хората да работят неща, които им харесват, вместо да заемат позиции, които изглеждат добре в CV-тата им.

Дори и ако не може да напуснете работата си, за да се фокусирате върху нещата, които наистина ви носят удоволствие, можете със сигурност да намерите време за някакви достъпни хобита. Самият Бъфет обича да играе на карти и да свири на укулеле.

Ако пък търсите начин да повишите постъпленията си, възползвайте се от своите умения и хобита, за да си докарвате странични доходи.

8. Той намира изобретателни начини да пести

Когато се ражда първото дете на Бъфет той превръща чекмедже от скрин в детска люлка. За второто си дете взема назаем детско креватче.

“Ако купувате неща, от които нямате нужда, скоро ще продавате неща, от които имате нужда,” казва милиардерът. Бъфет внимава за малките разходи преди те да се натрупат и измисля находчиви решения за да не харчи повече отколкото трябва.

9. Бъфет използва кеш, а не кредит

Докато повечето хора предпочитат удобството на кредитните карти за ежедневните си плащания, Бъфет използва кеш.

Той заявява в интервю за Yahoo! Finance през 2019 г., че използва кеш в “98% процента от времето. Ако съм на ресторант, винаги плащам в брой. Просто е по-лесно.” Този методът може да звучи малко остарял, но ако разчитате по-малко на кредитната си карта, това може да предотврати харченето на пари, с които не разполагате.