Вътрешно разследване на компанията за кредитен мониторинг Equifax, наречено неофициално проект „Сам вкъщи“, e довело до уволняването на над 20 служители, съобщи Insider.

Чрез специално разработен софтуер, компанията открива, че тези служители са имали и второ работно място – почасово или на пълен работен ден, а някои от тях дори са работили на три места.

Става дума за инструмента The Work Number, който Equifax използва, за да идентифицира служители, за които подозира, че използват отдалечения режим на работа, за да работят и за други компании.

The Work Number следи показатели като ниско използване на VPN (по-малко от 13 часа на работна седмица) и периоди през деня, в които работникът е бил недостъпен, но и по-чувствителни данни като седмичното възнаграждение, което служителите получават.

Твърди се, че чрез The Work Number компанията е прегледала данни за най-малко 1000 служители, включително специалисти по човешки ресурси и киберсигурност.

24 служители са били уведомени за прекратяването на договорите им чрез имейл от изпълнителния директор на Equifax Марк Бегор, съобщава още Insider.

„Очакваме нашият екип да бъде изцяло посветен на Equifax и да има една роля – работата в компанията“, пише той. „Сигурен съм, че сте също толкова разочарован, колкото и аз.“

Говорителят на Equifax Кейт Уокър заявява, че нито едно от допълнителните работни места, които са имали уволнените служители, не е в конфликт на интереси с бизнеса на Equifax. По думите й обаче допълнителната заетост пречи на служителите да изпълняват пълноценно ангажиментите си за Equifax."

Сред уволнените има и служители, които са работили на три места. Сред тях е жена, която през уикендите е давала смени като медицинска сестра.

Equifax рекламира The Work Number като „най-голямата централизирана търговска база данни в страната с информация за доходите и заетостта“ на своя уебсайт. Изявление, което е колктото неясно, толкова и „оруелско“, коментира в допълнение платформата Gizmodo.

Компанията твърди, че подробните и чувствителни данни, събрани и съхранявани чрез инструмента The Work Number, не се предоставят на трети страни. Според авторите на Gizmodo обаче в ситуацията се прокрадва антиутопична тенденция, тъй като компанията използва повече от необходимото данни, за да държи служителите си изкъсо.

Както отбелязва Insider, работата от вкъщи е довела до ръст на служителите, които увеличават работата си. Изданието цитира анкета от 2021 г., според данните от която повече от две трети от работещите отдалечено служители имат няколко работни места. Защо точно го правят е въпрос, на който компаниите тепърва трябва да си отговорят – не за да отстранят хората си, а за да ги мотивират да бъдат лоялни на един работодател.