Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент за четвърти пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до нива от 3,75 - 4 на сто, предаде CNBC.

Така лихвите в САЩ достигат най-високото си ниво от януари 2008 г.

Повишението, заедно с предходните, е едно от най-резките, предприемани от Фед от началото на 80-те години на 20-и век, когато инфлацията беше подобна на сегашната.

Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение, тъй като през последните няколко седмици представители на УФР изтъкваха необходимостта от продължаване на политиката на затягане въпреки опасността от рецесия. Банкерите изтъкваха, че инфлацията трябва да бъде овладяна дори и с цената на забавяне на икономиката.

В изявление след края на заседанието на Фед комитетът, който определя лихвените проценти, изтъкна, че "продължаване на увеличението би било подходящо за постигане на целта за връщане на инфлацията до 2%", което се възприема като знак, че банката подготвя забавяне на растежа на лихвите.


Акциите първоначално се повишиха след съобщението, но обърнаха посоката по време на пресконференцията на председателя на УФР Джеръм Пауъл, докато пазарът се опитваше да прецени дали Фед смята, че може да приложи по-малко рестриктивна политика, която да включва по-бавно темпо на повишаване на лихвите, за да постигне целите си за инфлация, коментира CNBC.
В коментарите си Пауъл заяви, че може да са необходими решителност и търпение, за да се намали инфлацията. Той все пак добави, че може да дойде момент за забавяне на темпото на повишаване на лихвите.

Увеличението на лихвените проценти e свързанo със стабилния пазар на труда в САЩ, на който има почти две работни места за всеки безработен. Тази тенденция повишава заплатите – нещо, което Фед се стреми да предотврати, докато затяга паричното предлагане.

Засилват се опасенията, че Фед, в усилията си да намали инфлацията, също така ще вкара икономиката в рецесия. Пауъл каза, че все още вижда сценарий за „меко кацане“, при което няма сериозно свиване. Икономиката на САЩ тази година не показа практически никакъв растеж, въпреки че пълното въздействие от повишаването на лихвените проценти все още не е започнало.

Пауъл добави на пресконференцията, че бъдещите увеличения на разходите по заеми могат да бъдат направени на по-малки стъпки, за да се отчете досегашното "кумулативно затягане на паричната политика". Промяната в темпото може да настъпи веднага след следващото заседание на централната банка на САЩ през декември, заяви председателят на УФР. Той обаче побърза да предупреди, че остава голяма несигурност относно това колко високи лихвени проценти ще трябва да бъдат постигнати и те могат да се окажат по-високи, отколкото са били оценките на последната среща през септември. Времето за преоценка на темповете на увеличенията "Може да дойде веднага след следващата среща или тази след нея", уточни Пауъл. "Никакво решение не е взето. Вероятно ще имаме дискусия за това на следващото заседание".