През третото тримесечие на 2022 г. централните банки в света купиха рекордно количество злато от 1967 г. насам - почти 400 млн. тона от благородния метал (по данни на Световния съвет по златото (WGC)), което е четири пъти повече, сравнено с 2021 г., информира Bloomberg.

Значителна част от златото е отишла в ръцете на неизвестни купувачи, сред които може да бъде и Русия, допълва агенцията.

Тази година стойността на златните кюлчета се оказа под натиск от рязкото увеличение на лихвите на Федералния резерв на САЩ, което накара инвеститорите в борсово търгувани фондове да продават златото като актив, който не носи приходи. Подкрепата за търсенето на благородния метал обаче дойде от други купувачи, като купувачи на дребно в Азия и централни банки по света.

По данни на Bloomberg, сред скорошните купувачи са били централните банки на Турция и Катар. Регистрирани са покупки и от учреждения, които, по данни на WGC, представляват “значителен” дял от общата оценка. Някои страни, в това число Русия и Китай, редовно не публикуват данни за своите покупки на злато.

„Не всички официални институции отчитат публично своите златни запаси или го правят със закъснение. Не можем да изключим възможността за допълнителни незаписани покупки“, отбелязва WGC в своя тримесечен отчет.

От началото на годината обемът на покупките на злато възлиза на почти 700 тона, като по-голямата част от тях са осъществени през третото тримесечие на годината (399 тона). През второто тримесечие са купени 186 тона, а през първото - едва 88 тона.

Разнопосочни очаквания за решението на УФР на САЩКато цяло пазарите очакват УФР да повиши водещата си лихва с 0,75 процентни пункта в края на двудневното си заседание

Въпреки силното търсене, цените на кюлчетата зависят главно от външни фактори като макроикономическите настроения и долара, казва Гнанасекар Тиагараян, директор на Commtrendz Risk Management Services. Според него благородният метал е бил подложен на натиск преди срещата на Фед, която ще се проведе в сряда, 2 ноември.

Цената на златото на спот пазара се повиши с 0,3% до 1637,73 долара за унция, след спад от 0,7% в понеделник, 31 октомври, посочва агенцията. Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи с 0,3%. Среброто, паладият и платината поскъпнаха.

WGC очаква общите инвестиции в злато да намалеят през тази година, тъй като спадащите ETF и извънборсовото търсене се компенсират от силните покупки на дребно.