Държавите и институциите трябва да действат съвместно, изправени пред нарастващия риск от рецесия в света, предупреди днес в реч във Вашингтон управляващият директор на Междунaродния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

С оглед на риска "този период на слабост да се превърне в опасна нова нормалност" Кристалина Георгиева призова за "по-голяма воля да се действа сега и заедно".

"Има спешна нужда от стабилизиране на икономиката. В МВФ призоваваме за съвместни действия на страните, за да се предвидят бъдещи кризи", настоя управляващият директор на МВФ при откриването на годишните срещи на институцията, които ще се проведат след седмица във Вашингтон. За първи път от есента на 2019 г. всички участници ще присъстват физически.

Финансовата институция ще публикува във вторник прогнозите си за растежа за идната година и те ще бъдат коригирани към понижение, заяви още Георгиева.

Все по-големият брой кризи, подсилени от последствията от войната в Украйна, както и екологичните бедствия, които удариха някои райони на света това лято, са дестабилизирали допълнително световната икономика, която още не се е отърсила от ударите, нанесени от пандемията.

Вследствие на тези фактори МВФ очаква голям брой страни да регистрират спад на брутния си вътрешен продукт за поне две последователни тримесечия, което е знак за рецесия, до края на тази година и 2023 г..

Риск, който ще засегне "около една трета от световната икономика", а "много домакинства по света, дори ако растежът е положителен, ще имат чувството, че са в рецесия заради поскъпването на разходите за живот", подчерта Георгиева.

Следователно от първостепенна важност е да се предотврати продължаващото нарастване на цените , тъй като "инфлацията далеч на е преходна, а се настанява трайно", според оценката на шефката на МВФ.

И макар че централните банки повишават лихвите, за да забавят икономиката, ако не се действа сега, ще са необходими "още по-високи и постоянни лихви, които ще нанесат допълнителни щети върху растежа и заетостта", предупреди Георгиева. Така тя се присъединява към мнението на председателя на УФР Джером Пауъл, който призна, че понижаването на инфлацията "няма да е лесно и безболезнено в краткосрочен план".

Особено внимание трябва да се отдели на "твърде силното и твърде бързо" затягане на паричната политика и особено, ако липсва координация, предупреди Кристалина Георгиева, добавяйки, че това ще увеличи риска "много страни да потънат в продължителна рецесия".

Освен това поскъпването на долара вследствие на повишаването на лихвата от УФР, ще усложни достъпа до кредитиране на редица страни, които вземат заеми в тази валута и дългът им ще нарасне в резултат на повишението на ставките.

Така се увеличава рискът от дългова криза, която да обхване всички тези страни.

"Основните кредитори като Китай и частният сектор трябва да поемат отговорността си", настоя тя.

Министрите на икономиката от Г-20 ще се съберат във Вашингтон в компанията на управителите на централните банки в кулоарите на годишните срещи на МВФ идните сряда и четвъртък (12 и 13 октомври). Те искат основно да предвиждат въпросите за глобалното облагане с данъци, регулирането на финансовия сектор и финансирането на инфраструктура.

Да се действа в краткосрочен план е от съществено значение "но няма да бъде достатъчно, за да се съживи световната икономика", заяви Кристалина Георгиева, която призова за "трансформационни реформи", които МВФ смята да подкрепи.

Сред най-важните точки за обсъждане, според нея, са инвестициите в здравеопазването и образованието, както и цифровизацията и развитието на дигиталната инфраструктура.

"Трябва да отговорим на този период на нестабилност, като укрепим икономиките ни срещу непосредствени кризи и ги подготвим за бъдещи", каза тя в заключение.