Страните от петролния алианс ОПЕК+, чиито представители заседаваха присъствено в сряда във Виена, решиха да намалят драстично производствените си квоти, съобщи член на иранската делегация, цитиран от Франс прес. Целта е да бъдат подкрепени цените на петрола, засегнати от страховете от рецесия, пише БТА.

Представителите на 13-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните 10 съюзници се споразумяха за съкращаване с "2 милиона" барела на ден за месец ноември, потвърди в края на срещата Амир Хосейн Заманиния, представителят на Иран в картела.

Малко по-рано източници на Блумбърг и Ройтерс също съобщиха за споразумение за намаляване на лимита за колективен добив с 2 милиона барела на ден, в сила от ноември. Мярката е опит да бъде спрян спадът в цените на петрола, предизвикан от отслабващата световна икономика.

Петролът поскъпна в очакване ОПЕК да съкрати сериозно добиваНа срещата си в сряда ОПЕК може ще одобри намаляване на добива

Това е второто свиване на производството за месец, след като през септември групата договори съкращаване със 100 000 барела дневно.

Преди срещата САЩ призоваха производителите да не намаляват твърде рязко добивите.

Това е и най-голямото ограничаване на петролното производство от 2020 г., но то ще има по-малко въздействие върху световното предлагане, отколкото предполага съгласуваната цифра. Няколко страни членки вече изпомпват доста под квотите си, което означава, че ще спазват новите лимити, без да се налага да намаляват добива, уточнява Блумбърг.