Министрите не енергетиката и петрола на страните от групата ОПЕК+ се събират днес във Виена за първата си среща на живо от преди пандемията, за да начертаят насоките на бъдещата политика на добивите, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Според запознати източници на масата стои предложение за свиване на производството с около 1 милион барела дневно, като става дума за задължително намаляване, което не предвижда допълнително доброволно свиване от някои страни членки. Съкращенията могат да доведат до ново повишаване на цените на петрола, затова САЩ настояват да не са значителни.

"Срещата може да се окаже толкова важна, колкото беше тази през април 2020 г.", казва източникът. Тогава ОПЕК+ сви рязко квотите за добив заради започналата пандемия и донякъде запази цените на черното злато на приемливи за производителите цени.

Официалната информация преди срещата обаче остава оскъдна.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия отказа да коментира при пристигането си във Виена евентуалните стъпки на ОПЕК+, посочва Ройтерс.

Министърът на петрола на Кувейт пък заяви, цитиран от държавната агенция КУНА, че петролният картел ще вземе "подходящото решение както за гарантиране на енергийните доставки, така и за обслужване на интересите на производителите и потребителите".

Петролът поскъпна в очакване ОПЕК да съкрати сериозно добиваНа срещата си в сряда ОПЕК може ще одобри намаляване на добива

На форум в Лондон, посветен на енергийната сигурност, главният изпълнителен директор на "Арамко" (Aramco) Амин Насер вчера заяви, че петролният пазар трябва да отчете факта, че свободни мощности за повишаване на добива практически липсват.

Съединените щати настояват ОПЕК+ да не предприема значителни съкращения на добива в момент, когато президентът Джо Байдън се стреми да предотврати покачването на цените на бензина в САЩ, съобщи Ройтерс, като цитира добре информиран източник.

Вашингтон е заявил пред страните от ОПЕК+, че икономическата логика не е за намаляване на добива.