Рязкото поскъпване на втечнения природен газ изтласка от пазара десетки малки търговци, концентрирайки бизнеса в ръцете на няколко международни енергийни компании и водещи световни търговски къщи, пише Ройтерс.

Тази хватка не се очаква да отслабне до 2026 г., когато обемът на доставките на втечнен природен газ (LNG) вероятно ще нарасне значително. Увеличават се обаче и притесненията за доставките за по-бедните държави, които разчитат на горивото за генериране на електроенергия. Разходите на големите азиатски икономики също ще се повишават.

Глобалният пазар на втечнен природен газ се е увеличил повече от два пъти от 2011 г. насам, което доведе до навлизането на десетки нови участници. През последните години по-малките търговци представляват 20% от вноса на LNG само в Китай.

Но рязкото поскъпване на втечнения природен газ оказва драстично въздействие върху физическата търговска активност за много от по-малките играчи.

Размерът на капитала, необходим за търговия на пазара, скочи, след като референтните цени на LNG се повишиха от рекордно ниските нива от под 2 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) през 2020 г. до върховете от 57 долара през август тази година.

През юли японската Nippon Steel Corp, вторият по големина производител на стомана в света, закупи доставка на LNG за 41 долара за mmBtu. Тогава спот цената на природния газ беше 40.50 долара за mmBtu.

Тази седмица ценовите равнища леко се понижиха, достигайки 38 долара в понеделник, но според много анализатори настоящите нива все още може да бъдат свързани с продължаваща енергийна криза.

„Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен всеки пазарен участник в момента, е кредитът“, каза Бен Сътън, главен изпълнителен директор на Six One Commodities, която трябваше да намали операциите си, след като цените скочиха през третото тримесечие на 2021 г.

Европа внася петрол от ГаянаСега Гаяна произвежда два сорта суров петрол – среден към лек, наречен Лиза и още по-лек, носещ названието Юнити голд

Краткосрочната нестабилност на пазара повиши риска за търговците, като геополитиката, а не фундаменталните фактори е основният двигател на цените.

„Нарастването на стойностите на товарите с втечнен природен газ, заедно със скока в нестабилността, поставиха под голямо напрежение играчите, работещи с по-малки баланси“, коментира Тамир Друз, управляващ директор на консултантската компания за втечнен природен газ Capra Energy.

В Азия търговците коментират, че някои по-малки играчи са оставили офисите си „спящи“ в търговския център на Сингапур, докато второстепенните китайски търговци и някои корейски фирми са намалили дейността си, тъй като финансирането е станало по-трудно.

„LNG се превърна в стока на богатите“, смята Пабло Галанте Ескобар, глобален ръководител на LNG в енергийния търговец Vitol.

Условията сега са силно изкривени в полза на играчите с големи диверсифицирани портфейли и силни баланси като петролните компании Shell, BP и TotalEnergies заедно с големите търговски къщи като Vitol, Trafigura, Gunvor и Glencore.

Въпреки че повишаващите се лихвени проценти увеличават разходите за търговия, те все още не са затруднили големите играчи, твърдят източници от индустрията.

Shell и TotalEnergies отчетоха рекордна печалба, докато положителният финансов резултат на Vitol за първата половина на 2022 г. надхвърли печалбата за цялата 2021 г.

Светът навлиза в нова ера: Държавата, която спасява всичкиБюджетните разходи за социална подкрепа по целия свят нарастват лавинообразно

Високите цени на LNG разширяват енергийната бедност в световен мащаб, тъй като някои товари, първоначално предназначени за по-бедните нации, в крайна сметка се пренасочват към европейските купувачи, пише още Ройтерс.

„Пакистан и Бангладеш се оказват големите губещи, тъй като и двете страни имаха стратегии за доставки с висок процент спот покупки и трябваше да се изправят пред енергийна криза тази година“, каза Феликс Буут, ръководител на фирмата за анализ на данни Vortexa.

Индийското министерство на петрола публикува данни, които показват, че Индия е платила с 20% повече на годишна база за вноса на втечнен природен газ през юли, оценен на общо 1.2 милиарда долара, докато в същото време месечните обеми на вноса са спаднали допълнително поради високите спот цени.

„Докато не изградим повече инфраструктура и не пуснем повече плавателни съдове във водата, ще бъде трудно да се конкурираме с добре установените пазари“, каза Чарли Ридъл, изпълнителен директор на търговската група Център за втечнен природен газ (CLNG). .

Бавното развитие на проекта и очакваното въдстановяване на Китай след локдауните, наложени заради COVID-19, ще поддържат цените високи, прогнозират от Poten & Partners.