Всички необходими количества природен газ за работата на "Топлофикация София" ще бъдат осигурени. Това стана ясно след среща между служебния енергиен министър Росен Христов и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Вече е подписан договор между топлофикационното дружество и "Булгаргаз". Реструктуриран е и част от дълга.

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София, председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата, информира БНТ.

Как точно ще бъдат коригирани сметките за парно на софиянци?На сайта на

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че се работи за оздравяване на "Топлофикация София" като вече се правят стъпки в тази посока. Работната група ще продължи да действа и в следващите седмици.

“Нови компенсации без действащ парламент няма как да предвидим и осигурим”, подчерта Христов и напомни, че служебното правителство търси осигуряване на газ на достъпни и ниски цени. И се търсят компании с компетенции и капитал, които да развият "Топлофикация София", но и да задържат оптимални цените за потребителите, съобщи БГНЕС.

От 1 януари догодина до края на 2023 г. всички количества природен газ за София ще бъдат осигурени, увери Георги Георгиев, председател на СОС.

Чрез новия договор е факт погасяването задължения за над 680 млн.лв., който "Топлофикация" дължи на холдинга.

“Подписани са споразумения за прихващане на този дълг”, уточни Георгиев и добави, че бездействието на предишното правителство е струвало на софиянци 480 млн. лв.