Парното и топлата вода в София ще поскъпнат извънредно от 1 януари 2023 г, съобщават на официалната страница на Комисията по енергийно и водно регулиране. Това решение е взето след днешното открито заседание. Досега цената на парното се определяше веднъж годишно – на 1 юли. Сега се налага тя да бъде променена още веднъж – от началото на следващата година.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че поскъпването с 39 % в столицата през този отоплителен сезон е заради "крайно неправилното преустановяване на пазарните механизми с въведения мораториум", който след 6 месеца "замръзване на цените", е довел по неизбежен начин до повишаване.

Ще бъде извършена и проверка на топлофикационните дружества за начина, по който са формирали намаленото ДДС към изравнителните сметки.

Софиянци най-силно засегнати от поскъпването на токаЖителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2021 г.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на дружествата и от Националната агенция по приходите, след като е получила сигнали, че в изравнителните сметки е начислено ДДС от 20 %, въпреки че то бе намалено на 9 %.

Според Иванов в резултат на проверката изравнителните сметки ще бъдат коригирани и сумите, които трябва да плащат столичани намалени.

"Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева след заседанието на КЕВР. Причината за исканото поскъпване, което ще е по-голямо от първоначално обявеното от 6 % за септември, е увеличения борсов индекс.