На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за месец септември в размер на 353,21 лв./MWh, почти колкото поиска в окончателното си предложение общественият доставчик "Булгаргаз".

Така цената през септември ще надмине абсолютния рекорд от близо 298 лева през август.

Утвърдената от Комисията цена е с 42 стотинки по-ниска от предложената днес от „Булгаргаз“ цена от 353,63 лева за мегават час. Регулаторът е установил, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г., пише БНР.

Водеща причина за високия ръст на цената за месец септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.

Парното поскъпва от 1 януари 2023 г.Топлата вода също ще е с нова цена

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/.

По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на газов хъб „Балкан“ търгове „тип аукцион“, които са на много конкурентни цени.