Въпреки високите лихвени проценти и хроничната инфлация икономиката на САЩ е нараснала с 2,9% на годишна база за периода юли-септември, съобщи Вашингтон. Това е стабилна ревизия нагоре спрямо първоначалната оценка на администрацията, пише Associated Press.

Ръстът на БВП на САЩ през последното тримесечие идва след две поредни тримесечия на свиване. Този спад в производството породи опасения, че икономиката може да е изпаднала в рецесия през първата половина на годината въпреки все още стабилния пазар на труда и стабилните потребителски разходи.

Оттогава насам обаче повечето признаци сочат, че икономиката на САЩ остава устойчива, макар и да се развива по-бавно, отбелязва AP.

Днешният доклад на администрацията във Вашингтон показва, че възстановяването на икономически растеж през третото тримесечие се дължи на солиден ръст на износа и на малко по-солидни потребителски разходи спрямо първоначално отчетените.

Анализатори очакват икономиката на САЩ да постигне скромен растеж от 1% на годишна база през периода октомври-декември, показват данните от проучване, проведено от Федералната резервна банка на Филаделфия.

САЩ са виновни или Европа завижда?Докато САЩ следват масивна индустриална политика с протекционистични тенденции, Европа трудно може да накара компаниите да инвестират на родна земя Производственият сектор на страната се забавя въпреки процеса на облекчаване в застоя във веригите за доставки, откакто икономиката започна да се възстановява от пандемичната рецесия преди две години. Инфлацията заплашва да отслаби решаващия празничен пазарен период, отбелязва AP.

Според търговците на дребно, уморените от инфлацията купувачи пазаруват предпазливо, като много от тях се стремят към най-атрактивните сделки.

Има вероятност за лека рецесия през 2023 г., отбелязва AP, заради стремежа на Фед да укроти най-лошите пристъпи на инфлация от 4 десетилетия чрез агресивно повишаване на лихвените проценти. Очаква се централната банка да обяви допълнително увеличение с половин пункт на основния си лихвен процент на следващото си заседание в средата на декември, посочва агенцията.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл подчерта, че Фед ще направи всичко необходимо, за да ограничи скоковете в потребителските цени, които скочиха със 7,7% през октомври спрямо година по-рано - забавяне от годишния връх от 9,1% през юни, но все още значително над целта от 2% на Фед.

Междувременно пазарът на труда остава изненадващо издръжлив, като новият доклад за динамиката в работни места ще бъде публикуван в петък.