Индустриалният индекс Dow Jones загуби повече от 300 пункта в понеделник, докато S&P 500 и Nasdaq 100 се понижиха с над 1%. По-добрите от очакваните икономически данни попариха надеждите за пауза в агресивното затягане на паричната политика на Фед. Ноемврийският доклад на ISM PMI показа, че активността в сектора на услугите в САЩ се е повишила през ноември, което е доказателство, че най-голямата икономика в света остава устойчива, въпреки нарастващите макросмущения.

Оптимистичните данни за ISM последваха по-силен от очакваното отчет за заплатите, който донесе лъч надежда за по-малко агресивно затягане, въпреки че 75% от инвеститорите смятат, че Централната банка на САЩ ще повиши лихвите с 50 базисни пункта през декември, пише Trading Economics.

Междувременно Tesla се понижи с повече от 5%, след като предупреди за намаляване на производството на Model Y в завода си в Шанхай през декември.

Канадските акции започнаха седмицата на червено, като индексът S&P/TSX Composite се движеше с 0,2% по-ниско при ниво от 20 440 в понеделник. Инвеститорите продължиха да преценяват последните икономически данни, които изпращат сигнали за решението на Централната банка за паричната политика, което ще излезе по-късно тази седмица. Очаква се институцията допълнително да забави темпото на своя цикъл на затягане и да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта, тъй като политиците се стремят да намалят риска от прекалено затягане.

Според последните прогнози BoC очаква растежът като цяло да спре през четвъртото тримесечие, но все пак да запише лек ръст през второто полугодие на годината.

Политически чувствителните технологични акции записаха загубите в сесията, като Shopify, Constellation Software и CGI отбелязаха спад с около 1%. От друга страна, производителите на енергия ограничиха загубите за индекса и се търгуваха средно с 1,3% по-високо, тъй като облекчените правила за блокиране на Covid в Китай подкрепиха цените на суровия петрол.