В началото на новата година Федералният резерв на САЩ, който се стреми да преодолее резултатите от две ужасни години, би било добре да последва примера на Елизабет II от 1992 г. и да признае на всеослушание съществуващите проблеми. В тогавашната реч по случай 40-годишнината от възкачването си на трона тя е изненадващо открита, което в крайна сметка спомага за още три десетилетия на огромно вътрешно и световно уважение към британския престол.

Именно този подход би бил и най-добрият шанс за Фед да възвърне доверието в политиката си и да възстанови репутацията си, категоричен е известният икономист Мохамед А. Ел-Ериан в коментар за Project Syndicate, който хвърля светлина върху събитията, превърнали се в поредица от удари върху Федералния резерв на САЩ и най-силната икономика в света.

През последните две години се оказа, пише той, че Фед ужасно греши в оценката си за инфлацията. Неговите прогнози са толкова погрешни, че някои бивши служители публично и многократно ги отхвърлят, което е изключително необичайно явление. В резултат на това беше пропиляна възможността да се предприемат своевременни действия за ограничаване на нарастването на цените, което впоследствие намали покупателната способност на всички, като засегна най-силно най-уязвимите слоеве на обществото, посочва Ел-Ериан.

След като признава грешката си, през ноември 2021 г. Фед отново греши, като не реагира достатъчно бързо на ситуацията. Едва през март 2022 г. той спира да инжектира ликвидност в една все по-инфлационна икономика, но пък първото му повишение на лихвения процент през въпросния месец е с плахите 25 базисни пункта.

Икономистите и пазарите все повече се притесняват, че тези натрупващи се грешки са създали предпоставки за още една грешка. Тъй като най-мощната централна банка в света беше принудена да влезе в най-ускорения цикъл на повишаване на лихвите от десетилетия насам - и то в момент, когато икономиката вече се забавя, нараства загрижеността, че това ще тласне икономиката на САЩ към ненужна рецесия, предупреждава икономистът.

Американците очакват влошаване на икономиката на САЩ през 2023 г.Tова показва последното проучване на Wall Street Journal, проведено сред 1500 души

Слабите прогнози не са единственият проблем

Слабите резултати на Фед надхвърлят неговите анализи и политики и достигат до комуникационните умения, че и отвъд. Ел-Ериан посочва, че през последните две години Фед неведнъж е правил доста необмислени изказвания. Пример за това е когато през юли от Федералния резерв предполагат, че лихвеният процент вече е на неутрално ниво. Скоро се оказва, че този коментар е напълно необоснован и предизвиква множество критики, включително от страна на бившия финансов министър на САЩ Лорънс Х. Съмърс.

Не на последно място, в последните си прогнози Фед обяви, че в края на 2023 г. лихвеният процент вероятно ще бъде 5,1%. Тези предварителни насоки са подкрепени от 17 от 19-те официални представители на Федералния резерв, но фючърсните пазари продължават да сочат лихвен процент от 4,4%. Очакванията са Фед да бъде принуден да намали лихвите през следващата година въпреки всичко, което е казал в обратна посока, акцентира Ел-Ериан.

Етични проблеми също не липсват, твърди анализът и дава пример, че през последните две години трима високопоставени служители на Фед са подали оставки след обвинения, че са участвали в съмнителни практики за търговия с акции по време на пандемията, когато политиката на Резерва значително повишаваше оценките.

Всички тези събития пораждат очевидни опасения относно ефективността, авторитета и репутацията на институцията, която играе - и трябва да играе - абсолютно критична роля както в икономиката на САЩ, така и в международната парична система. Те не само отслабват нейния авторитет, подкопават въздействието на прогнозите ѝ и ерозират ефикасността на предварителните ѝ насоки, но биха могли да я направят уязвима за външна намеса, категоричен е в заключение известният икономист.

По думите му, за да отговори на всички предизвикателства, които предстоят, Фед ще трябва да се справи с неуспехите от 2021-22 г. Точно както покойната вече кралица се е справила с последиците от „ужасната“ 1992 г.

Мохамед А. Ел-Ериан: Светът е в разгара на дълбока икономическа промянаСветът не просто е на ръба на нова рецесия. Той може да преживее големи структурни и дългосрочни промени

Мохамед А. Ел-Ериан e президент на Queens' College в университета в Кеймбридж, професор в Wharton School на университета в Пенсилвания и автор на The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse (Random House, 2016). Ел-Ериан е старши глобален сътрудник в института Lauder и съветник на Allianz и Gramercy Funds Management.