Тенденциите работа от вкъщи и т.нар. „тихо напускане“ изглеждат непреходни. И могат да доведат до 25% спад в портфолиото ви от акции. Как така?

Тихото напускане и работата от вкъщи обясняват защо производителността на работниците се е сринала, според редица инвестиционни анализатори и изпълнителни директори в технологични компании, пише Майкъл Бръш за Market Watch.

Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите.

За да разберете защо, помислете за малко известния икономически показател, наречен индекс на неизползвания трудов капацитет.

Разработен преди години от бившия професор от Университета в Олбани Едуард Реншоу, този показател си струва да бъде проследен, защото е по-добър от кривата на доходността при прогнозирането на това, което следва за икономиката. Затова вместо всички да са фокусирани върху обърнатата крива на доходността – в която по-краткосрочните лихвени проценти са по-високи от дългосрочните - те наистина трябва да погледнат този показател.

Това е много солиден водещ индикатор по думите на главния инвестиционен директор на Leuthold Group Дъглас Рамзи. "Има по-висока корелация с брутния вътрешен продукт за следващата година, отколкото кривата на доходността", казва той.

Индикаторът е сравнително прост. За да го изчислите, вземате нивото на безработицата и добавяте промяната в производителността. Това е. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-лоши са перспективите за икономиката и приходите. Индикаторът наскоро даде сигнал за рецесия през следващата година и 13% спад на приходите, отбелязва авторът на Market Watch.

По време на рецесии, съвкупното съотношение цена-печалба на компаниите в S&P 500 може да се срине до 10 или по-ниско. Наскоро беше на нива около 17. Така че при този сценарий S&P 500 може да падне до диапазона 2800-3000, казва Рамзи. Това би било спад от 25%

Рецесията, предизвикана от Фед, наближава

"Мисля, че инфлацията достигна своя връх", казва главният инвестиционен директор на Leuthold Group. "Това, което ме притеснява сега, е цялото допълнително затягане след пика на инфлацията. Обикновено по времето, когато инфлацията обръща посоката си, Фед преминава в режим на облекчаване. Не и този път. Те закъсняха да атакуват проблема с инфлацията и сега вероятно ще отидат твърде далеч при затягането".


Фед ще обмисли по-високи лихвени проценти за 2023 г. Бързото нарастване на заплатите може да накара представителите на Фед да обмисли повишаване на лихвения процент над 5% следващата година
През ноември Фед увеличи лихвените проценти с 0,75% за четвърти път тази година, което е най-бързият темп на повишаване. Междувременно общият индекс на цените PCE – предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – е нараснал с 6% през октомври спрямо година по-рано, съобщи правителството в четвъртък.

Резултатът от безмилостното затягане на паричната политика е, че в крайна сметка S&P 500 ще падне под октомврийското си дъно, очаква Дъглас Рамзи.

Ето как инвеститорът използва индикатора, за да подкрепи тази прогноза:

Първо, вземете средното ниво на безработица през последните 12 месеца и най-скорошната промяна в производителността на годишна база. През октомври нивото на безработица е 4,2%, а производителността е спаднала с 2,5% на годишна база. Това ни дава индекс на капацитета на труда от 1,7% - най-ниската стойност досега.

Положителната корелацията между индекса и темпа на нарастване на БВП, използвайки данни от 1948 г. досега, означава че можем да очакваме рецесия през следващата година.


Европейските технологични компании са загубили $400 млрд. от стойността си Според доклад на Atomico общото финансиране на европейски стартиращи предприятия с рисков капитал спада с 18% през тази година
Защо много силният пазар на труда води до слаб БВП и спад в доходите?

Мислете за това по следния начин: При пълна заетост компаниите няма да могат да наемат работниците, необходими им за постигане на тазгодишният ръст през следващата година. "Проблемът може да бъде смекчен, ако производителността е силна", казва Рамзи.
Ако производителността расте, компаниите ще наемат повече. Така че недостигът на персонал не е проблем. Това например предотврати рецесията при силен пазар на труда в края на 90-те години. Производителността тогава нарастваше с около 3,5% годишно. Този път нямаме този късмет, като се има предвид данните за спад в производителността на труда. Тенденции в покупки на акции от ръководителите на компаниите Прогнозата за приближаваща рецесия от индекса на неизползвания трудов капацитет може да обясни странната тенденция в купуването на акции на компании от вътрешни лица. За разлика от пазарния срив в началото на 2020 г., когато вътрешни лица бързо започнаха да купуват, те бяха до голяма степен неутрални в отговора на голямата разпродажба тази година. Сега те просто не искат да купуват, пише Майкъл Бръш. Акциите, които са най-малко харесвани от вътрешните лица, са на Backblaze, Atlassian, Tesla и Moderna, според Vickers Weekly Insider. Те знаят най-добре перспективите за своите компании и може би виждат, че недостигът на работна ръка и намаляващата производителност ще затруднят растежа на печалбите.

Добрите служители невинаги са влюбени в работата си Ако вашите служители са на линия всеки ден, правейки точно това, което искате от тях, значи те работят
Как тихото напускане и работа от вкъщи вредят на производителността? Тихото напускане (или ангажирането с възможно най-малко работа, толкова колкото да си запазиш работата) води до спад на производителността по дефиниция (на макро ниво производителността се определя като продукция на работник). Същото важи и за работата от вкъщи, смята Рамзи, според когото производителността е започнала силно да намалява, след като етиката на работа от вкъщи навлезе широко в икономиката. Рамзи не е единственият, който смята, че работата от вкъщи намалява производителността. Илон Мъск вече каза на служителите на Tesla и Twitter да се върнат в офиса, защото смята, че това ще повиши производителността (и много от тях напуснаха – б.ред.). Изпълнителните директори на водещите инвестиционни банки Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan правят същото по подобни причини.

Мъск поиска от хората си да бъдат „хардкор“. Стотици го напускатВ анкета на приложението Blind 42% от 180 анкетирани служители са избрали отговор „Решавам да напусна, свободен съм“.
Сриващата се производителност е насрещен вятър и за Фед в борбата им с инфлацията. Това е така, защото когато производителността расте, компаниите могат по-лесно да поемат нарастващите разходи за суровини и да избегнат прехвърлянето на по-високи разходи към клиентите. Повишаването на производителността прекъсва инфлационната верига. За разлика от това, когато производителността спада, компаниите са под по-голям натиск да повишат цените, за да защитят маржовете. Все пак има 3 причини тази ужасна прогноза да е погрешна 1. Подобно на всички икономически данни, и тези за производителността са много чувствителни и могат да бъдат ревизирани значително. Например, производителността за третото тримесечие вероятно нараства с около 0,3%, според последните оценки – рязко увеличение сравнение със спада от 5,9% и 4,1% през първото и второто тримесечие. Това води до свиване на производителността на годишна база от минус 1,4%, което повишава индекса на неизползвания трудов капацитет от 1,7% до 2,4% в края на септември, Тази промяна предполага, че икономиката едва ли ще избегне рецесията през следващата година. Но тази стойност от 2,4% все още ще бъде сред най-ниските отчитани в края на годината. Към днешна дата най-ниската стойност е 3,1%, което се случва в края на 1969 г. Рецесията тогава е започнала през декември същата година и е продължила до ноември 1970 г., отбелязва Рамзи. 2. Подобрение на производителността през третото тримесечие е възможно, защото работниците се връщат в офиса. Данните за масовия транзит и заетостта на офисите ни казват, че това се случва. Тази тенденция ще бъде подкрепена от голямото и продължаващо увеличение на разходите за технологии, което обикновено повишава производителността. Капиталовите разходи са нараснали с около 24% през третото тримесечие, след ръст от 20% през второто тримесечие. Това доведе капиталовите разходи и инвестициите в оборудване и интелектуална собственост до нови върхове през третото тримесечие, казва Ед Ярдени от Yardeni Research. "Очакваме, че бизнесът все повече ще реагира на недостига на работна ръка, като използва технологии за повишаване на производителността като роботика и изкуствен интелект", казва Ярдени. Той очаква, че производителността ще нараства със стабилните 4% годишно през втората половина на това десетилетие.

Тихото напускане не е единствената „тиха“ тенденция. Има и тихо уволнениеТихото уволнение е ребрандирана концепция, която съществува от доста време
3. И накрая, икономистът Ричард де Шазал от William Blair предполага, че тихото напускане е възможно само поради това, което той нарича натрупване на работна ръка. Според тази теория компаниите реагират на затегнатия пазар на труда, като наемат работници, от които всъщност не се нуждаят само за да са им под ръка, докато бизнесът се развива с ускорени темпове. Ако де Шазал е прав за това, тогава компаниите могат също толкова лесно да ги уволнят, ако предвидят, че няма да имат нужда от работна ръка. Всъщност, това би могло да обясни все по-честите съобщения за съкращения. Компаниите прибягват до съкращаване на „складирани“ служители, тъй като признаците за отслабване на икономиката продължават да се трупат. Ако е така, това би било лошо за тихо напускащите. Но ако се повиши производителността, това би било добре за вашето портфолио от акции.