Потребителските цени в САЩ са се повишили през ноември с най-бавния темп от декември 2021 г. насам.

Увеличението е по-малко от очакваното, а инфлационният натиск отслабва за втори пореден месец в година, в която инфлацията достигна най-високото си ниво от четири десетилетия и постави под въпрос способността на Федералния резерв да поддържа икономиката на САЩ, пише днес The Wall Street Journal.

Индексът на потребителските цени (CPI) през ноември 2022 г. се покачи със 7,1% спрямо ноември 2021 г. и с 0,1% спрямо октомври, сочат данните на Бюрото по трудова статистика, цитирани от Bloomberg.

Прогнозите на наблюдателите бяха за покачване със 7,3% на годишна и с 0,3% - на месечна база.

Базовата инфлация, която следи Фед, се забави до 6 на сто в сравнение с година по-рано. От октомври до ноември основните цени, които изключват нестабилните разходи за храна и енергия, са се повишили с 0,2% — най-слабото увеличение от август 2021 г. Консенсусните оценки сочеха ръст от 6,1% - на годишна база, и 0,3% месечно увеличение на основния CPI, припомня The Associated Press.

Сам срещу всички: Джеръми Сийгъл е оптимист за акциите през 2023 г.6 прозрения от Джеръми Сийгъл за фондовия пазар, инфлацията и икономиката през 2023 г.


Бензинът поевтиня от летния си пик. Разходите за употребявани автомобили, здравеопазване, самолетни билети и хотелско настаняване също спаднаха през ноември, както и цените на мебелите и тока.

Повишение записаха цените на хранителните стоки през ноември – те се повишиха с 0.5% през ноември спрямо октомври и с 12 на сто – на годишна база. Разходите за жилища също скочиха, въпреки че голяма част от данните не отразяват движението в реално време, които показват спад в цените на жилищата и наемите на апартаменти, коментира The Associated Press.

Уолстрийт незабавно приветства данните за инфлацията във вторник, които са по-добри от очакваното и така осигуряват допълнителна подкрепа за Федералния резерв да забави и евентуално да спре повишаването на лихвените проценти до началото на следващата година. Фючърсите на Dow Jones Industrial Average скочиха с 700 пункта в началото на търговията.

Федералният резерв повиши агресивно лихвените проценти тази година - от 0-0,25% - в началото на годината, до 3,75-4% сега, в опит да забави икономиката и да намали растящите цени. Очаква се Централната банка да повиши целевия диапазон за своя референтен лихвен процент с допълнителни 0,50% утре.

Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите


„Друга инфлационна изненада не само потвърждава решението на Фед да забави темповете на повишаване на лихвените проценти, но също така поражда надежди, че инфлационният скок може действително да бъде укротен през следващите 12 месеца“, заяви Сима Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management, пред Bloomberg.

Федералният резерв следи изкъсо „основната” инфлация, която предлага на политиците по-нюансиран поглед върху входящите данни. Енергийният индекс се понижи с 1,6% през ноември след ръст от 1,8% през октомври. Преминаването на по-ниска предавка се дължи отчасти на спада с 2% на бензина, който се покачи с 4 на сто през октомври.

Байдън: Американската инфлация намалява, но предстои още работа

Инфлацията в САЩ намалява и нещата се насочват в правилната посока, въпреки че има още работа за вършене, заяви американският президент Джо Байдън в коментар за най-новите данни за темпа на покачване на потребителските цени в страната.

"Искам да бъда ясен, ще отнеме време, за да се върне инфлацията към нормалните си нива. Докато правим прехода към по-стабилен растеж, може да срещнем и неуспехи по пътя. Не трябва да приемаме нищо за даденост", каза Байдън в изявление.

Американският държавен глава заяви, че целта му е да овладее ръста на цените без да навреди на икономическия растеж, както и да намали инфлацията, като същевременно поддържа пазара на труда устойчив.