През най-лудата година за световните финансови пазари от 2008 г. насам, индивидуалните инвеститори увеличаваха позициите си в акции. Много професионалисти, от друга страна, изглежда напускаха пазара, пише Wall Street Journal.

Американските взаимни и борсово търгувани фондове, които са популярни сред индивидуалните инвеститори, са привлекли над 100 милиарда долара нетни входящи потоци тази година, една от най-високите суми, регистрирани в данните на EPFR от 2000 г. насам.

Междувременно хедж фондовете или намаляваха експозицията си към акциите, или директно залагаха, че основните американски индекси ще се сринат.


Тази есен взаимните фондове са увеличили позициите си в кеш до около 2,5% от портфейлите си, спрямо около 1,5% в края на миналата година. Това е най-високото ниво от началото на 2020 г., сочат данни на Goldman Sachs Group Inc.

Бен Снайдър, управляващ директор в Goldman Sachs, заяви, че институционалните и индивидуалните инвеститори често разпродават акциите в тандем, когато икономиката се забавя и индексите се сриват. Това обаче изглежда не се е случило сега, въпреки спада на S&P 500. "Фактът, че няма сериозни разпродажби от домакинствата, е изненадващ", казва Снайдер.

Американските домакинства обикновено продават акции за около 10 млрд. долара, когато S&P 500 падне с поне 10% от върха си. Инвеститорите са изтеглили пари от фондовите пазари и през 2015, и през 2018 г., т.е. последният път, когато индексът е претърпял загуби през годината, показват данните на EPFR.

Сам срещу всички: Джеръми Сийгъл е оптимист за акциите през 2023 г.6 прозрения от Джеръми Сийгъл за фондовия пазар, инфлацията и икономиката през 2023 г.

S&P 500 е на път да запише най-лошата си година от повече от десетилетие, белязана от волатилност, която продължи миналата седмица, когато Федералният резерв и централните банки по света продължиха да повишават лихвените проценти, отбелязва WSJ.


През следващите дни новите данни за имотния сектор и разходите за потребление ще дадат повече насоки за здравето на американското потребление и как увеличението на лихвените проценти на Фед се отразява на икономиката.

Wall Street Journal цитира 60-годишния Брайън Уилкинсън, който казва, че е виждал и по-лоши времена. Бил е свидетел на срива на фондовия пазар през 1987 г., не е напуснал пазара след атаките от 11 септември 2001 г. и финансовата криза през 2008 г. Пазарът винаги се е възстановявал.

Предвид високата инфлация, той все още смята, че има по-добър шанс за висока възвръщаемост инвестирайки повече в акции, отколкото в облигации. Тази година той е увеличил експозицията си към акции до приблизително 70% от портфейла си. "Акциите наистина са единствената инвестиция, която в крайна сметка побеждава инфлацията", казва Уилкинсън. И все пак, да гледа как инвестициите му се сриват е болезнено, добавя той.

Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите

Устойчивостта на потреблението в икономиката оказа подкрепа на пазара през тази година. Въпреки притесненията за рецесия, пазарът на труда остава стабилен, а заплатите продължават да се покачват. Разбира се, има признаци, че тенденцията се обръща. Продажбите на дребно през ноември отбелязаха най-големия си спад от близо година, което показва, че хората харчат по-малко за всичко - от електроника до книги.


В същото време от Фед дадоха да се разбере, че не са приключили с повишаването на лихвите.

Това е и една от причините за песимизма сред много институционални инвеститори. Нетните къси позиции, според данните за фючърсите на акции, достигнаха рекордно високо ниво през лятото, сочат данни на Deutsche Bank. Това е знак, че мениджърите на активи и хедж фондовете очакват акциите да продължат да се сриват. Много от тези инвеститори са намалили мечите си позиции напоследък, но въпреки това към началото на декември все още са далеч от промяна в очакванията си за пазара.

Фед вдигна лихвените нива с 0.5 базисни пункта и оправда очакваниятаДжеръм Пауъл предупреди, че антиифлационната кампания продължава

Междувременно един измерител за позиционирането на хедж фондовете на пазара – съотношението между бичи и мечи позиции – падна до най-ниското си ниво от началото на 2019 г. сред фондовете, следени от Goldman.


В началото на декември Ейми Ву Силвърман, управляващ директор в RBC Capital Markets, заяви, че нейните клиенти, които включват хедж фондове и други мениджъри на активи, са "доста мечи".

Това че повечето професионални участници не са готови да правят смели залози за посоката на акциите е силен сигнал, казва тя. Дори и данните за крайно песимистичните нагласи на Уолстрийт, не бяха достатъчни за да примамят т.нар. “contrarian” инвеститори.

Ето защо много пазарни стратези казват, че евентуално рали до края на годината ще хване много институционални инвеститори грешно позиционирани.

Някои бяха хванати неподготвени и през 2020 г., например. Делът на акциите сред мениджърите на активи и хедж фондовете достигна дъно около средата на юни, а S&P 500 се покачи с около 8% през следващите два месеца и приблизително 20% до края на годината.

За много индивидуални инвеститори подобно рали би било добре дошло, след като те решиха да се възползват от спада, купувайки акции през по-голямата част от годината докато падането продължаваше. Подобна Buy-the-dip стратегия, която възнагради инвеститорите щедро в десетилетието след финансовата криза през 2008 г., обаче е на път да отбележи най-лошата си година от 1979 г. насам.