През изминалата година все повече служители в сферата на технологиите бяха лишени от допълнителни придобивки, тъй като компаниите се опитват да се справят с трудностите на пазара и потенциалната рецесия.

Meta, например, съкрати 1000 долара от здравните и уелнес придобивки на служител, отмени пералнята на място, прекрати програмата за субсидиране на пътувания с Lyft за 200 долара на месец и сви бюджета си за безплатна храна, припомня Business Insider.

Същото важи и за Google. Tази година компанията започна да ограничава пътуванията на служителите до групата "критични за бизнеса". Salesforce също потвърди тенденцията, като премахна дните за "лично благосъстояние" за финансовата 2024 г.

Когато Елон Мъск купи Twitter, едно от първите неща, които направи, също беше да премахне допълнителните стимули, свързани с уелнес, семейно планиране, продуктивност, обучение и домашни офиси. Той дори стигна до там да призове служителите на социалната мрежа или да преминат в режим „хардкор“, или да напуснат.

Така че, въпреки че заплатите в технологичния сектор остават високи, краят на допълнителните придобивки и все по-стриктният контрол на работата карат работещите в сферата да имат усещането за края на една епоха, добавят от Business Insider и правят ретроспекция на декадата белязана от възходът и падението на привилегиите в света на технологиите.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

Краят на привилегиите

Изчезването на допълнителните придобивки е истински обрат на събитията от предишното десетилетие. От 2010 г. насам подобни бонуси помагаха на компаниите да се разграничат от конкурентите си в битката за таланти, от една страна, а от друга – по този начин си гарантираха, че служителите им ще са възможно най-много време наоколо, ако класът им по йога, фитнеса или гейминг залата е в края на коридора.

Пандемията обаче уби стойността на всички тези екстри – просто хората спряха да ходят в офисите и фитнеса и гейминг залата загубиха смисъла си. Тогава някои компании замениха доскорошните бонуси с такива, които отговарят на по-непосредствените нужди на служителите, като, например, грижи за деца, подкрепа за психичното здраве и финансиране на домашни офиси. Но този тип придобивки също губят актуалност

А по-големите проблеми тепърва предстоят, след като орязването на допълнителните придобивки е само началото. През 2022 г. 150 000 технологични работници се очаква да загубят работата си само в САЩ и тази тенденция е валидна и в глобален мащаб, казва анализаторът на Bernstein Марк Шмулик, цитиран от Business Insider, който описва ситуацията в Google така: "Ако работите в Google, държите главата си надолу и се надявате, че затварянето на суши бара е единственото съкращение, което ви засяга."

Проучване на Gartner пък разкрива, че 7 от 10 финансови директори вече планират да намалят разходите за управление на недвижими имоти и съоръжения, тъй като дистанционната работа става постоянен модел за все повече хора. Това означава също така, че офисите ще станат по-малко забавни и повече функционални места.