Някога глобалният технологичен сектор имаше почти магическа притегателна сила. Работещите в сферата се радваха на изключително добри заплати, социални придобивки и чудесни условия за труд. Това обаче вече не е така, коментира пред Fast Company Джон Дженкинс, ветеран в технологичната индустрия с 30-годишен опит.

"Спомняте ли си, когато всички си мислеха, че технологичният сектор ще създаде нова икономика и нов начин на живот? Оказа се, че ИТ е просто индустрия и всичко, което се е случва в другите сектори, се случва и тук. ИТ вече не са магия, те са просто още един компонент на бизнеса", казва той.

Това усещане на служителите в сектора се подсилва от множеството скорошни съкращения, които приземиха очакванията към индустрията. През последните няколко месеца Meta, Twitter, Lyft, Stripe и Salesforce и много други технологични компании съкратиха персонал в отговор на променящите се икономически условия.

Според сайта Layoffs в рамките на тази година само в САЩ 140 000 технологични работници са загубили работата си, което е много повече от 2020 г. и 2021 г., когато са били съкратени около 96 000 души. И тази тенденция се засилва – само през ноември са отчетени над 48 000 съкращения в американския технологичен сектор. Това е четири пъти повече в сравнение с октомври.


Meta съкращава 11 хиляди служители, Марк Зъкърбърг се разкайваИзпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13% от работната сила на компанията
"Последните новини за съкращения в Meta, Salesforce и Amazon показват, че дори най-успешните технологични компании вече не са имунизирани от проблеми", казва основателят на Layoffs Роджър Лий.

Самият той е основател на технологична компания и казва, че е създал базата данни в началото на 2020 г., очаквайки рязко увеличаване на броя на уволненията заради пандемията. Това очакване обаче се превърна в реалност едва това лято, когато глобалната икономическа обстановка значително редуцира инвестициите в сектора. Страховете от рецесия определено оставят следа върху технологичния сектор.

Най-уязвимите позиции

Според базата данни на Лий най-ветровитите позиции са две - продажби и човешки ресурси. Близо 20% от съкратените служители в технологичния сектор в САЩ са от отделите за продажби. В същото време голяма част от компаниите в сектора са редуцирали HR екипите си с 50% или повече.

Тези констатации са в съответствие с данните на ZipRecruiter, които също установяват, че специалистите по набиране на персонал, маркетинг и продажби са значително по-засегнати от съкращенията.

В крайна сметка, технологичните компании са известни с агресивния си подход при наемането на хора, когато икономическата ситуация е благоприятна, но това важи с пълна сила и за мерките за намаляване на разходите, когато времената са трудни.

Стажът също има отношение към статистиката. Според ZipRecruiter служителите в края на трудовия си стаж - както новоназначените, така и тези, които работят в компанията от дълго време, обикновено са първите, които биват освобождавани. Разбира се, първи на амбразурата са новонаетите служители, тъй като те обикновено не са толкова утвърдени, продуктивни или лоялни, колкото колегите им с по-дълъг стаж.