За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна, заради отслабващата активност на основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай.

Това каза ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в неделната сутрешна новинарска програма на CBS „Face the Nation“, цитирана от Reuters.

Новата година ще бъде „по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си“, каза управляващият директор на МВФ. "Защо? Защото трите големи икономики - САЩ, ЕС и Китай - се забавят едновременно."

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., отразявайки продължаващата война в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти на централните банки, сред които Федералният резерв на САЩ, целящи да намалят ценовия натиск, припомня Reuters.

След това Китай се отказа от политиката си за “нулев Covid” и се зае с хаотично повторно отваряне на икономиката си, но потребителите там остават предпазливи, тъй като случаите на коронавирус нарастват, допълва агенцията. В новогодишното си обръщение - първата му публична изява след промяната на политиката - китайският президент Си Дзинпин призова за повече усилия и единство, докато

Китай навлиза в „нова фаза“.


Проблемите на местните власти в Китай заплашват цялата азиатска икономикаВ периода януари-октомври те са похарчили 1,65 трилиона долара повече, отколкото са събрали като приходи

"За първи път от 40 години през 2022 г. растежът на Китай ще бъде на нивото на световния растеж или под него", каза Георгиева.

Очакваното разпалване на Covid инфекциите през следващите месеци вероятно ще удари допълнително икономиката на Китай и ще задържи както регионалния, така и глобалния растеж, каза още Георгиева. Тя допълни, че е била в Китай миналата седмица, в “град балон”, където няма COVID“, но прогнозира, че “това няма да продължи, след като хората започнат да пътуват.“

"Следващите няколко месеца ще бъдат трудни за Китай, въздействието върху китайския растеж ще бъде негативно, въздействието върху региона ще бъде негативно, негативно ще бъде и въздействието върху световния растеж", заяви ръководителят на МВФ.

През октомври МВФ определи прогнозен ръст на БВП на Китай за миналата година 3,2% - равен с глобалната перспектива на фонда за 2022 г., припомня Reuters. По това време МВФ също така отбеляза, че годишният растеж в Китай ще се ускори през 2023 г. до 4,4%, докато глобалната активност се забавя допълнително .

Сега коментарите на Георгиева предполагат, че по-късно този месец може да има още едно намаление на перспективите за растеж както за Китай, така и за глобалния, допълва агенцията.

Икономиката на САЩ е най-устойчива

Междувременно, каза Георгиева, икономиката на САЩ може да избегне пълното свиване, което вероятно ще засегне една трета от световните икономики.

„САЩ са най-устойчиви“, каза тя и „може да избегнат рецесия. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен“.

Този факт сам по себе си обаче представлява риск, защото може да попречи на напредъка, който Фед трябва да постигне, за да върне инфлацията в САЩ до целевото ѝ ниво от 2 % след като през 2022 г. тя достигна най-високите си нива от четири десетилетия. Инфлацията показа признаци, че е преминала своя връх в края на 2022 г., но според Фед тя остава почти три пъти по-висока от заложената цел.

По думите на Георгиева, “ако пазарът на труда остане много силен, може да се наложи Фед да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията“.


Фед ще обмисли по-високи лихвени проценти за 2023 г. Бързото нарастване на заплатите може да накара представителите на Фед да обмисли повишаване на лихвения процент над 5% следващата година

През 2022 г., при най-агресивното затягане на политиката от началото на 80-те години на миналия век, Фед вдигна основния си лихвен процент от почти нула през март до текущия диапазон от 4,25% - 4,50%, а експерти от централната банка на САЩ прогнозираха, че през 2023 г. той ще надхвърли границата от 5% - ниво, невиждано от 2007 г., припомня Reuters.

Пазарът на труда в САЩ ще бъде централен фокус за представителите на Фед, които биха искали да видят отслабване на търсенето на работна ръка, за да помогнат за подбиването на ценовия натиск, допълва агенцията.

Първата седмица на новата година ще донесе ключови данни за фронта на заетостта, включително месечния доклад за заплатите в неселскостопанския сектор, който се очаква да покаже, че икономиката на САЩ е разкрила още 200 000 работни места през декември и нивото на безработица остава на 3,7% - близо до най-ниското си предсатвяне от 1960 г.