Международният валутен фонд (МВФ) очаква дори по-мрачна глобална икономическа перспектива от тази в прогнозата от миналия месец. За това говори влошаването на индекса на мениджърите по доставките през последните месеци, съобщи Reuters.

Според МВФ за нея са виновни затягането на паричната политика, предизвикано от постоянно високата и широкообхватна инфлация, слабият импулс на растеж в Китай и продължаващите прекъсвания на доставките и продоволствената несигурност, причинени от инвазията на Русия в Украйна.

Миналия месец Фондът намали прогнозата си за глобален растеж за 2023 г. до 2,7% от предишна прогноза от 2,9%.

В блог, подготвен за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия, МВФ съобщи, че последните индикатори "потвърждават, че перспективите са по-мрачни", особено в Европа.

Оттам допълват, че последните индекси на мениджърите по покупките, които измерват дейността в производството и услугите, сигнализират за слабост в повечето големи икономики от Г-20, като икономическата активност се свива, докато инфлацията остава упорито висока.

Според Фонда "предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са огромни и отслабващите икономически показатели показват предстоящи нови предизвикателства". На този фон настоящата политическа среда е "необичайно несигурна".

Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация е близо до своя пикГеоргиева е в Египет, където ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата

Енергийна криза в Европа би навредила сериозно на растежа и би повишила инфлацията, докато продължителният ръст на цените може да предизвика по-големи от очакваните скокове на лихвените политики и допълнително затягане на глобалните финансови условия. Това от своя страна създава "нарастващи рискове от дългова криза за уязвимите икономики", обясниха още експертите на Фонда.

Те допълват, че все по-тежките метеорологични явления също ще навредят на икономическия растеж по целия свят.