Международният валутен фонд подкрепя намеренията на някои правителства да обложат свръхпечалбите на компании, но смята, че подобни промени трябва да бъдат разяснени много ясно, както и че подобни мерки не могат да бъдат прилагани към вече реализирани печалби. Това казва за „Ройтерс“ Витор Гаспар, който оглавява Департамента за фискални въпроси на МВФ и също така е бивш министър на финансите на Португалия.

Според Гаспар облагането на свръхпечалбите може да осигури постоянен приход за бюджета на дадена страна, но инициативата на ЕС, която се обсъжда, е "проблематична", тъй като нарушава данъчната предвидимост.

МВФ вярва, че данъчната система трябва да бъде ясна, предсказуема и да е гарантирана от закона, коментира Гаспар. „Това означава, че предложението за облагане на непредвидените печалби, които вече са налични, е "проблематична инициатива.“

Според ЕК подобно решение е подходящо в момента на фона на значителните приходи на някои компании и необходимостта да бъдат защитени уязвимите във финансово отношение граждани. МВФ обаче смята, че налагането ad hoc налози върху непредвидените печалби ще наруши принципа на данъчната предвидимост, коментира Гаспар.

Редица европейски страни обсъждат дали да обложат с допълнителни налози петролните компании, които реализират рекордни печалби поради енергийната криза, породена от руската военна инвазия в Украйна, за да подпомогнат на потребителите да се справят с галопиращата инфлация.

"Налагането на постоянен данък върху непредвидените печалби от добива на изкопаеми горива може да бъде обмислено, ако не е в сила друга адекватна данъчна мярка. По този начин правителството на дадена страна може да повиши приходите в бюджета, без да стимулира инфлацията или да ограничава инвестициите, като същевременно избегне изкривяването на данъчната политика, което произтича от въвеждането на временен налог върху непредвидените печалби", се казва в новия доклад "Фискален монитор" на МВФ.

Подобни мерки биха помогнали за по-добро споделяне на риска между правителството на дадена страна и частния сектор, смята оглавяващият Департамента за фискални въпроси на МВФ.