Европейската централна банка трябва да продължи с повишенията на лихвените проценти, за да укроти инфлацията, и дори да увеличи разходите по кредитирането до нива, които ограничават икономическата активност, въпреки нарастващите рискове от рецесия. Това мнение споделят двама членове на борда на ЕЦБ пред Ройтерс.

ЕЦБ отслаби паричната си подкрепа от началото на годината, и вдигна лихвените проценти с общо 125 базисни пункта на последните си две срещи – с 50 базисни пункта през юли, и с още 75 през септември. Това е най-бързият темп на повишаване на лихвите в историята на европейската институция.

В продължение на месеци банката твърдеше, че целта ѝ е лихвите да достигнат неутрално ниво от 1,5 – 2%, което нито стимулира, нито забавя икономическия растеж. Сега някои от членовете на борда смятат, че неутралното ниво на лихвите не е недостатъчно.

"Няма да спрем на неутрално ниво, трябва да продължим да вдигаме лихвите“, казва Петер Казимир, гуверньор на Централната банка на Словакия и член на борда на ЕЦБ.

Ройтерс цитира и управителят на словенската централната банка Бощиян Васле. "Смятам, че ще трябва да надскочим неутралното ниво, за да успокоим инфлационния натиск", казва той. Васле е част от все още малката, но увеличаваща се група от членове на борда, които се застъпват за по-рестриктивна парична политика, възприета от други централни банки, в това число и американската.

И двамата централни банкери, които са на посещение във Вашингтон за годишната среща на МВФ и Световната банка, са изказали аргументи за увеличение със 75 базисни пункта на лихвата по депозитите, която сега е на ниво от 0,75%. Очаква се следващото решение за нивото на основните лихвени проценти да бъде взето на 27 октомври, когато ще се проведе среща за паричната политика на ЕЦБ.

Бързите повишения на лихвените проценти идват на фона на влошаващите се икономически перспективи пред европейските икономики.

Днес вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос е предупредил, че негативният сценарий, описан в последната прогноза на банката, може да се материализира.

"Мисля, че ще се сблъскаме с много трудна комбинация от нисък икономически растеж, включваща възможна техническа рецесия, и висока инфлация", алармира той.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е предупредила, че финансовите пазари може да са твърде оптимистични по отношение на икономическите перспективи, което повишава риска от внезапна пазарна корекция и финансова нестабилност. Това прави прогнозите уязвими към възможни негативни изненади, независимо дали става дума за икономически растеж, инфлация, парична политика или корпоративна рентабилност.

След като лихвените проценти достигнат неутрални нива, ЕЦБ също така може да предприеме "количествено затягане" или намаляване на баланса си от близо 9 трилиона евро. Това ще бъде направено главно, като не се реинвестират всички парични средства с падеж в програмата на банката за изкупуване на активи на стойност 3,3 трилиона евро. И Казимир, и Васле обаче казват, че подобен подход може

да "изчака" до следващата година.