Европейската централна банка (ЕЦБ) се нуждае от още поне две "значителни" увеличения на лихвените проценти, за да се достигне до ниво, което нито ограничава, нито стимулира икономиката. Това заяви пред Bloomberg членът на Управителния съвет на банката Клаас Нот, пише БНР.

Някои длъжностни лица от ЕЦБ вече сигнализираха, че предпочитат да повторят увеличението от 75 базисни пункта от миналия месец, когато централните банкери участват в следващото заседание на 27 октомври.

Финансовите пазари оценяват с вероятност от цели 97%, че тогава ще има ново агресивно повишение на основните лихви в еврозоната със 75 базисни пункта.

Междувременно управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че "Европа не е в рецесия", противно на критиките, насочени срещу ЕЦБ и въпреки "много лоши новини".

Говорейки на годишната среща на членовете на Института за международни финанси във Вашингтон, тя подчерта, че централните банки по света трябва по-скоро "да си сътрудничат", а не "да се координират", и че трябва да разберат, че решенията им имат странични ефекти. Тя отбеляза, че мерките на фискалната политика трябва да бъдат насочени към подпомагане на най-уязвимите групи от обществото.

Изоставането в трансмисията на паричната политика към икономиката и бизнеса трябва да се вземе предвид, докато централните банки се подготвят да вземат своите решения, подчерта още Лагард.

ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пунктаИ трите основни лихвени процента на ЕЦБ ще се повишат с по 75 базисни пункта

В момента ЕЦБ е в процес на нормализиране на паричната политика и повишаването на лихвените проценти е най-подходящият инструмент за постигане на това, каза тя.

Банката трябва да спре да стимулира търсенето предвид ситуацията с предлагането от другата страна, посочи още Лагард. По думите й, енергийната криза и високите енергийни цени ще продължат да подхранват инфлацията в еврозоната.