Европейската централна банка е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма, заяви нейният президент Кристин Лагард, добавяйки, че пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна оказват траен натиск върху цените, предава АФП.

Двата шока доведоха до повишаване на потребителските цени, което е "много по-високо и по-трайно" от очакваното, заяви Лагард в реч във Франкфурт, като добави, че централната банка трябва да гарантира, че високата до небето инфлация няма да стане постоянна.

"Това е, което ЕЦБ прави", каза Лагард.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число.

На последното си заседание по-рано този месец ЕЦБ повиши лихвените си проценти с рекордно големите 75 базисни пункта, докато се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пунктаИ трите основни лихвени процента на ЕЦБ ще се повишат с по 75 базисни пункта

Шоковите решения дойдоха само няколко седмици след като банката повиши лихвите за първи път от повече от десетилетие, слагайки край на периода на отрицателни лихвени проценти. Тези агресивни ходове бяха "ключов инструмент, с който сигнализирахме за нашата решимост да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2%", заяви Лагард, пише БНР.

В перспектива ЕЦБ очаква да "повиши лихвените проценти допълнително на следващите си няколко заседания", каза тя. Колко бързо и колко далеч ще се повишат лихвите, ще зависи от "инфлационните перспективи", добави тя.

ЕЦБ съветва банките да преразгледат прогнозите си заради енергийната кризаБанковият сектор в еврозоната е стабилен на фона на очертаващата се рецесия

Рязкото покачване на темповете на инфлация се дължи на икономическите сътресения от пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на енергията, каза още Лагард.

Намаляването на вноса на руски газ "ще има последици през следващите няколко години", поддържайки високи цени на енергията, докато затрудненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в условията на по-високи разходи, добави тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая "вероятно ще продължат по-дълго, отколкото в миналото", каза Лагард и добави, че "ще отнеме повече време инфлационните ефекти от тези шокове да отшумят".