Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че подкрепя процеса на неоглобализация в разгара на кризата, дължаща се на войната в Украйна и последиците от нея върху световната икономика.

"Не подкрепям деглобализацията, а по-скоро неоглобализацията, основана на принципи, различни от това да бъдем все по-евтини и все по-бързи. Убеден съм, че обосновката да бъдем все по-сигурни и все по-близки ще надделее. И в тази обстановка, Европа наистина има много силна позиция", посочи Лагард пред френското списание Madame Figaro.

Освен това управителят на ЕЦБ се съгласи с факта, че кризата с Covid-19 е подчертала неправилното функциониране на глобализацията. Въпреки това "независимостта се постига чрез разнообразяване на източниците на доставки и чрез търсене на сигурност чрез близост", добави тя.

Лагард отбеляза, че ЕЦБ трябва да вземе предвид изменението на климата, когато взема решения относно паричната си политика, тъй като то има ясно въздействие, особено върху инфлацията.

ЕЦБ: Цифровото евро би подобрило автономността на еврозонатаСъществува обаче възможност цифровото евро да навреди на предлагането на кредити, ако се използва като инвестиция

"Ако все повече и повече климатични бедствия, засушавания и глад се случват по целия свят, това ще има отражение върху цените, върху застрахователните премии и върху финансовия сектор. Трябва да вземем това предвид“, каза шефът на централната банка, информира БНРV

Тя също така посочи, че може да си представи, че различните екологични, социални и управленски стандарти ще бъдат хармонизирани и затегнати доста бързо.