Икономиката на еврозоната е в рецесия. Предприетите до момента мерки е малко вероятно да се окажат достатъчни за овладяване на инфлацията или на икономическия спад. Това сочат резултатите от изследване на института за изследване на поведенческите нагласи Sentix, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Въпреки че правителствата приеха мерки за ограничаване на отрицателните последици от високите цени на енергийните ресурси, не се решават проблемите с доставките на пазара на енергия", твърдят експертите. Те отбелязват още, че в най-голямата икономика в еврозоната - Германия, инвеститорското доверие намалява за четвърти пореден път до най-ниското си равнище от март 2009 г. Индексът на икономическото доверие пада от от -29,9 пункта през септември до -37,4 пункта през октомври.

Инвеститорското доверие в страните от еврозоната се влошава допълнително през октомври поради опасения за доставките на енергийни ресурси през зимата, притесненията за състоянието на икономиката, както и от евентуална ескалация на войната в Украйна, допълват от Sentix.

Индексът на института, който измерва инвеститорското доверие, пада от -31,8 пункта през септември до -38,3 пункта през октомври. Това е най-ниското му равнище от май 2020 г. То е и под прогнозата, че индексът ще достигне ниво от -34,7 пункта през октомври.

Индексът, който измерва нагласите на инвеститорите за настоящата икономическа ситуация, пада от -26,5 пункта през септември до -35,5 пункта през октомври, най-лошото му "представяне" от август 2020 г.