Неудачите на Credit Suisse, разтърсена от серия скандали и чиято стойност на борсата се е свила три пъти за година и половина, възраждат призрака на първата голяма жертва на финансовата криза от 2008-2009 г. - американската банка Lehman Brothers, пише Франс прес, цитирана от БТА

Европейският комитет за системен риск (ЕССР) към ЕЦБ отправи безпрецедентно предупреждение от близо 10 години към финансовите институции на континента и призова банките да се подготвят за "крайно рискови сценарии", които са по-вероятни, отколкото в началото на годината.

Без паника, отговарят експертите. Според тях втората швейцарска банка и европейската банкова система като цяло са по-добре подготвени да се изправят срещу кризата, отколкото през 2008- 2009 г.

На първо място Credit Suisse „остава стабилна финансова институция", казва Гийом Лармаро, съдружник в Colombus Consulting, отговарящ за финансовите услуги.

След това дори в случай на криза "финансовата стабилност на банките е изключително силна, уроците от 2008 г. са добре научени“, казва пред АФП Ванеса Холц, отговаряща за Франция в Bank of America.

В случай на банкрут на банка, Европа "разполага занапред с рамка", за да я върне в релсите, колкото и голям да е мащабът на проблемите, заяви през февруари управителката на испанската банка Santander Ана Ботин, която е и президент на европейското лоби на банките.

И ако в краен случай правителствата се изкушат да отпуснат средства, за да спасят банките, за разлика от ситуацията преди 2008 г., рамката предвижда на първо време да бъдат накарани да плащат акционерите или най-големите кредитори.