Акциите на "Креди Сюис" (Credit Suisse) загубиха 10 на сто в ранната търговия в отговор на опасенията на инвеститорите за плана за преструктуриране на банката, който трябва да бъда обявен по-късно този месец, предаде Ройтерс.

Швейцарският регулатор Еф И Ен Ем А (FINMA) и "Банк ъв Ингланд" в Лондон, където "Креди Сюис" разполагат с важна централа, следят отблизо ситуацията, съобщи запознат източник, според който проблемите на банката са добре известни и сериозно развитие няма.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на банката Улрих Кьорнер обяви пред служители, че "Креди Сюис" е продала капитал и ликвидност.

През уикенда шефовете на банката са уверявали клиенти, партньори и инвеститори, че нямат проблеми с финансовите средства, писа в. "Файненшъл таймс". Говорител на банката отказа да коментира написаното от вестника.

Ще се повтори ли сценарият с „Леман Брадърс“?

Притесненията за финансовото здраве на “Креди Сюис” нарастват, но това не означава, че пазарите се насочват към сценария, познат от инвестиционната банка “Леман Брадърс”, смята президентът на Sri-Kumar Global Strategies Комал Шри-Кумар, пише CNBC.

По думите му, Федералният резерв трябва да се изправи пред последствията от кредитното събитиe, ако такова се случи.

Нещо ще се счупи. Това може да бъде или да не бъде моментът на Леман, каза Комал Шри-Кумар, визирайки колапса на “Леман Брадърс” през 2008 г., който предизвика поредица от големи спасителни планове на Уолстрийт и последваща финансова криза.

През уикенда няколко медии съобщиха, че “Креди Сюис” се е опитала да успокои опасенията на инвеститорите относно финансовото си състояние. Според съобщенията швейцарската банка се е свързала с най-големите си клиенти, след като нейните суапове за кредитно неизпълнение са нараснали рязко.

Като добре известен и дългогодишен критик на подхода на Фед към покачването на цените, Шри-Кумар каза, че последните събития около “Креди Сюис” показват „реалната опасност от неправилно изчисляване на инфлацията за толкова дълго време“.

„Те се опитват да компенсират това, като правят всичко набързо“, каза той, имайки предвид продължаващата ястребова политика на Фед и обещанието да продължи да повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията.

През септември централната банка на САЩ повиши референтната си лихва с три четвърти от процентния пункт и посочи, че ще продължи да повишава лихвите.

Фед вдигна лихвите с нови 75 пункта и обяви, че предстоят още повишенияФедералният резерв на Съединените щати повиши целевия си лихвен процент с три четвърти от процентния пункт до диапазона от 3%-3.25%

Шри-Кумар смята, че подобни опити за контролиране на инфлацията са опасни за пазарите по целия свят.

„Това носи огромен риск за глобалната система по отношение на това, което правят различните централни банки“, каза той.

Не мисля, че това е краят на света, но може да стане страшно през следващото тримесечие, каза още Шри-Кумар.