Credit Suisse очаква сериозна загуба преди облагане с данъци в размер до 1,5 млрд. швейцарски франка (1,58 млрд. долара) за четвъртото си тримесечие. Това предаде Reuters, позовавайки се на съобщение от швейцарската банка в навечерието на срещата на акционерите, които трябва да одобрят увеличение на капитала с 4 млрд. долара.

Финансовата институция призна, че "предизвикателната" икономическа и пазарна среда е навредила на дейността на клиентите, докато изходящите парични потоци са нараснали в началото на четвъртото тримесечие.

Прогнозата за загубата е поредната лоша новина около изпадналата в затруднение кредитна институция, която записа загуба и за третото тримесечие, но не обяви размерът й. Вместо това съобщението гласеше, че в края на периода е имало отлив, еквивалентен на 6% от активите, управлявани от групата. Оттогава тази тенденция се е подобрила, но все още не е обърната.

В резултат на това банката бе принудена да се потопи в ликвидни буфери, като падна под определени минимални регулаторни изисквания, въпреки уверенията, че основните изисквания за ликвидност и финансиране са спазени.

Източник: PIXABAY

Credit Suisse проведе извънредно общо събрание, на което получи одобрение за увеличението на капитала, за да финансира изправянето на крака от най-голямата криза в своята 166-годишна история, вследствие на поредица от скандали и загуби, в т.ч. дефицит от 5,5 млрд. долара след разпадането на американската инвестиционна фирма Archegos . Освен това се наложи тя да замрази фондове за финансиране на веригата за доставки на стойност 10 млрд. долара, свързани с неплатежоспособния британски финансист Greensill .

„Инвестиционната банка беше засегната от значителното забавяне на капиталовите пазари в цялата индустрия и намалената активност в бизнеса с продажби и търговия, което изостря нормалните сезонни спадове и относителното слабо представяне на групата“, подчерта втората по големина банка в Швейцария.

Загубата през Q3 възлиза на 342 млн. франка, а досега тя се изчислява на 1,94 млрд. франка, според изданието.

Активността на клиентите остава слаба в отделите за управление на богатството и Swiss Bank, ситуация, която се очаква да продължи през следващите месеци, признаха от банката. От своя страна анализаторите изразиха загриженост за изходящите потоци, които Bank Vontobel оцени на около 84 млрд. швейцарски франка.

„Огромните нетни изходящи потоци в Wealth Management, основният бизнес на CS заедно със Swiss Bank, са дълбоко обезпокоителни – още повече, че все още не са обърнати“, каза анализаторът на Vontobel Андреас Вендити.

Тревоги заради срива на акциите на Не мисля, че това е краят на света, но може да стане страшно през следващото тримесечие, каза Шри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies

„CS трябва да възстанови доверието възможно най-бързо – но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.“

При управлението на богатството изходящите потоци са намалели „значително“ от високите нива през първите две седмици на октомври и са около 10% от активите под управление в края на третото тримесечие на 2022 г.

Разходите за застраховане на дълга на Credit Suisse срещу неизпълнение се повишиха и нейните облигации бяха подложени на натиск след съобщението, което намали с цели 6% от стойността на акциите й, които загубиха почти 60% досега тази година.

Credit Suisse също подчерта усилията си да подобри баланса си и да намали риска, включително продажби на облигации, които събраха 5 милиарда долара, и продажба на част от своята група за секюритизирани продукти .

В края на октомври Credit Suisse разкри план за съкращаване на хиляди работни места и изместване на фокуса от инвестиционното банкиране към по-малко турбулентно управление на богатството.

Компанията заяви, че също така постига напредък към целта си за намаляване на разходите с 15% до 2025 г., включително съкращаване на разходите с около 1,2 милиарда франка до края на 2023 г.

„Групата продължава да изпълнява решителните стратегически действия, описани подробно на 27 октомври 2022 г., за да създаде по-проста, по-фокусирана и по-стабилна банка“, се казва в съобщението.