Американските акции се понижиха в петък, тъй като инвеститорите останаха нащрек за риска от нови банкови фалити, дори след усилията за спасяването на First Republic Bank и Credit Suisse.

Dow Jones Industrial Average падна с 384,57 пункта, или 1,2%, и затвори на 31861,98.

S&P 500 падна с 43,64, или 1,1%, до 3916,64. Всичките 11 сектора на индекса завършиха със загуби.

Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 86.76, или 0.7%, до 11630.51.

Златото достигна 11-месечен връх. Инвеститорите купуваха американски държавни облигации, докато биткойнът, отдавна рекламиран като защита срещу нестабилността в традиционната финансова система, скочи до най-високите си нива от месеци.

Въпреки загубите в петък, S&P и Nasdaq приключиха сесията със седмични печалби от съответно 1,4% и 4,4%, докато Dow отчете малка седмична загуба, посочва The Wall Street Journal.

Със спадовете в петък завърши една нестабилна седмица, в която последиците от фалитите на три банки миналата седмица (Silvergate Capital, Signature Bank и Silicon Valley Bank) разклатиха финансовите пазари, .

Компанията майка на SVB подаде заявление за защита от кредитори Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи

В четвъртък 11 американски банки се опитаха да спасят First Republic Bank с паричен поток на обща стойност 30 милиарда долара. Страховете за стабилността на банките се разпространиха и в Европа, което накара Швейцарската национална банка да хвърли спасителен пояс на Credit Suisse.

Някои инвеститори се надяват, че последиците от банковите фалити ще накарат Федералния резерв да спре вълната от повишения на лихвените проценти на срещата си следващата седмица, отбелязва WSJ.

Фед вероятно ще последва подхода на ЕЦБ в решението за лихвените процентиНякои икономисти очакват по-малко повишение

Акциите на First Republic паднаха с 11,24 долара, или 33%, до 23,03 долара в петък. Акциите на други регионални кредитори също се понижиха рязко. PacWest Bancorp падна с $2,17, или 19%, до $9,28, а Zions Bancorp се понижи с $2,17, или 6,8%, до $29,94.

Нови данни от проучване на Университета на Мичиган в петък показаха, че потребителските настроения са се понижили в началото на март за първи път от четири месеца, дори преди банковите фалити да отприщят пристъпа на нестабилност на пазара.

„Има страх - хората не знаят какъв е размерът на щетите и дали няма друга група банки в затруднение“, казва Майкъл Мълани, директор проучвания на глобалните пазари в Boston Partners, цитиран от WSJ.

Уолстрийт хвърля предпазливо око на Credit SuisseФинансовите играчи, които правят бизнес с Credit Suisse, продължават да са нервни относно перспективите на банката въпреки над 50 милиарда долара спасителен пояс

Несигурността подтикна някои инвеститори да се насочат към активи, които обикновено се разглеждат като сигурни убежища във времена на нестабилност, като държавни облигации и злато.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 2,6% до 1969,80 долара, което е най-високото им ниво от април миналата година. Те поскъпнаха с 5,8% за седмицата, отбелязвайки най-силния едноседмичен ръст за ценния метал от пролетта на 2020 г., когато пандемията от Covid разтърсваше пазарите.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до 3,395% от 3,580% в четвъртък (доходността пада, когато цените растат). През последните две седмици 10-годишната доходност е спаднала с 0,567 процентни пункта, най-големият ѝ двуседмичен спад от март 2020 г.

Биткойн, чиито привърженици понякога го наричат форма на дигитално злато, достигна връх за деня от близо 27 000 долара, най-високата му цена досега тази година, според CoinDesk.

На енергийните пазари фючърсите на референтния суров петрол Brent се сринаха с 2,3% до 72,97 долара за барел, което е най-ниското му ниво от декември 2021 г.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30%

В Европа Stoxx Europe 600 загуби 1,2%. Банковите акции поведоха загубите, изтривайки 2,6%, следвани от финансовите услуги, загубили 2,1.

Акциите на Credit Suisse паднаха с 8% по време на търговията в Швейцария, тъй като инвеститорите останаха предпазливи въпреки усилията на Швейцарската национална банка да подкрепи закъсалата банка. Разходите за застраховка срещу неизпълнение на част от дълга на Credit Suisse скочиха тази седмица.

В Азия основните индекси затвориха с повишения. Hang Seng в Хонконг добави 1,6%, докато японският Nikkei 225 нарасна с 1,2%. Акциите на някои от най-големите банки в Япония затвориха с 8% до 10% ръст за седмицата, след като отскочиха от последните си дъна.