Последствията от банковата буря удариха фондовите, дълговите и стоковите пазари в сряда, докато инвеститорите бягаха към относителната безопасност на американските държавни облигации.

Швейцарският гигант Credit Suisse поведе акциите на банките в Европа и в САЩ надолу, преди местните регулатори да предложат да подкрепят банката, предизвиквайки леко възстановяване на натрупаните по-рано през деня загуби, отбелязва The Wall Street Journal.

Главоломният спад на Credit Suisse започна след изявление на ръководителя на Саудитската национална банка, който е най-големият акционер в швейцарския гигант, че няма да налива повече пари в него поради регулаторни ограничения.

След като през деня Credit Suisse достигна рекорден спад от 30%, при закриването на сесията цената на акциите на банката беше с 24,24% надолу. Пазарната капитализация на гиганта спадна до малко под 6,7 милиарда швейцарски франка.

Credit Suisse ще вземе краткосрочен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка (50,7 милиарда евро) от Швейцарската национална банка, а паралелно с това тя обяви серия от операции по обратно изкупуване на дълг за около 3 милиарда швейцарски франка.

"Това са решителни мерки за укрепване, заяви генералният директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер, цитиран от AFP.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30% S&P 500 завърши американската търговска сесия със спад от 27,36 пункта, или 0,7%. Dow Jones Industrial Average падна с 280,83 пункта, или 0,87% – възстановявайки повече от половината от загубите си в рамките на деня. Nasdaq Composite рязко отскочи и отбеляза ръст от 0,05%. Пътят към зелената територия поведоха технологичните акции, като Netflix спечели 3% и затвори на $303,79, а Charles Schwab, която беше в капана на по-ранната банкова разпродажба, поскъпна с 5,1% до $59,55.

Инвеститорите обмислят как напрежението в банковата система ще се отрази на паричната политика на Фед Фючърсите върху суровия петрол Brent паднаха с 3,76 долара за барел, или 4,85%, до 73,69 долара, което е най-резкият еднодневен спад от началото на януари. Инвеститорите се насочиха към държавни облигации, намалявайки доходността на референтните 10-годишни държавни бонове с 0,141 процентни пункта до 3,492%. Доходността на двугодишната облигация падна до 3,973% - най-ниското ѝ ниво от почти шест месеца. Търговията на обикновено стабилния пазар на облигации в САЩ беше под натиск, тъй като времето за транзакции се забави и волатилността се увеличи, пише още WSJ.

Доходността на 2-годишните облигации с най-големия 3-дневен спад от 1987 г.Инвеститори започнаха да изкупуват с голямо темпо днес държавните облигации на САЩ след срива на Silicon Valley Bank Разпродажбите, които засягаха предимно американските акции, се разширяват поради риска сътресенията в банковия сектор да насочат икономиката на САЩ към рецесия, която анализаторите прогнозират от повече от година. Така манията на пазара относно инфлацията и дали Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти с четвърт или половин пункт беше засенчена от нови страхове. „Има всички признаци за паника на фондовия пазар и този на облигации“, казва Дейвид Коток, главен инвестиционен директор в Cumberland Advisors. Ако на пазарите на корпоративни и ипотечни облигации рисковите премии започнат да растат, това вероятно ще постави началото на нова серия разпродажби на акции, допълва той, цитиран от WSJ. Друг тревожен знак, който експертите държат под око, индексът ICE BofA MOVE – мярка за волатилността на пазара на облигации – надхвърли нивата, регистрирани по време на пазарния срив през март 2020 г.

Кредиторите на SVB формират група преди евентуален фалитТе се надяват да спечелят от продажбата на активите на рухналата банка

Усилията на американските регулатори да спрат разпадането на Silicon Valley Bank да се разпространи във финансовата система изглежда са стабилизирали пазарите във вторник.

Разпродажбите на акциите и търсенето на сигурни активи започнаха отново в сряда, показвайки, че инвеститорите остават нащрек относно потенциала за трусове в световната банкова система.

Министерството на правосъдието и SEC разследват колапса на SVBПроверките се фокусират върху продажбите на акции от ръководителите преди фалита на банката

Междувременно нови икономически данни показаха, че цените на производител в САЩ са се понижили неочаквано през февруари, което е възможен знак за скорошно отслабване на инфлационния натиск, отбелязва още WSJ. Индексът на цените на производител (PPI), който като цяло отразява условията на предлагане в цялата икономика, падна с 0,1% през февруари спрямо предходния месец, в сравнение с ревизирано надолу увеличение от 0,3% през януари, съобщи Министерството на труда в сряда.

Уолстрийт се подготвя за следващата Silicon Valley Bank Акциите на регионалните банки се сринаха на фона на опасенията, че колапсът на SVB е само началото Фокусът на тревогата на инвеститорите се измества и към Европа, където акциите на Credit Suisse се сринаха с 24% на швейцарската фондова борса. На фона на опасенията, че трудностите в банката могат да се разпространят и към други кредитори, акциите на френската банка Société Générale паднаха с 12%, BNP Paribas загуби 10%, а германската Commerzbank - около 9%. Основните фондови борси в Европа закриха търговската сесия с рязко понижение на водещите индекси. В Лондон FTSE 100 се понижи с 3,83% до 7344,45 пункта. Във Франкфурт DAX отстъпи с 3,27% до 14 735,26 пункта, а в Париж САС 40 закри със спад от 3,58% до 6885,71 пункта. Общоевропейският Stoxx 600 отчете спад от 3,0%, като акциите във всички сектори регистрираха загуби. В банковия сектор акциите се сринаха средно със 7%, следвани от тези на петролните и газови компании, при които е отчетен спад от средно 6,6%.

Лошият пример SVB. Трябва ли банките да преосмислят поведението си? Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Междувременно зараждащото се възстановяване на регионалните банкови акции в САЩ изчерпа силата си. First Republic Bank, чиито акции започнаха да се понижават миналата седмица, след като инвеститорите се фокусираха върху проблемите ѝ, сходни с тези на SVB, паднаха с още 21%. „Вярваме, че има повишен риск от изтичане на депозити от First Republic – въпреки действията на федералните регулатори“, съобщиха от S&P Global Ratings. Рейтинговата компания държи First Republic под негативно кредитно наблюдение, което показва относително висок риск от бъдещи понижения. Акциите на някои от най-големите банки в САЩ също се понижиха, включително тези на Citigroup – с 5,4%, и на Wells Fargo – с 3,3%. Пазарите ще се колебаят между два режима – паника и експанзия – в продължение на поне няколко седмици, според Хани Реда, мениджър на активи в PineBridge Investments. Последните ходове на Федералния резерв - особено новата програма за финансиране с щедри условия за обезпечение - трябва да са достатъчни, за да спрат фалита на повече банки. Въпреки това спадът на банковите акции ще забави кредитирането, възпрепятствайки по-широката икономика, добавя Реда. Сътресенията от последните дни сега притискат Федералния резерв да избере върху кой проблем да се съсредоточи - стабилизиране на банковата индустрия или борбата с инфлацията, оставяйки лихвения курс на Фед под въпрос.