Малко след като калифорнийските стартъпи започнаха да изтеглят парите си от закъсалата Silicon Valley Bank, предприемачите, клиенти на финансовата организация, в други части на света се събудиха с тази новина.

"Около 90% от парите ни бяха в SVB", казва Сам Франклин, 28-годишен изпълнителен директор от Лондон, чиято фирма за набиране на персонал Otta е специализирана в сферата на технологичните таланти, цитиран в анализ на Reuters за резултатите от затварянето на SVB върху глобалния технологичен и стартъп сектор. По думите му през уикенда той е изоставил личния си живот в търсене на решение как да плати на служителите си в края на месеца.

В същото време, в Хонконг, Флориан Симендингер, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за носими устройства Soundbrenner, също пропуска началото на драмата със SVB Financial Group и трябва да реагира постфактум, след като разбира, че няма достъп до сметката си в рамките на обичайното работно време на банката.

Информационната агенция дава пример и с Куинси Лий, основател на базирания в Сиатъл стартъп за зареждане на електромобили Electra Era, който се опитва да прехвърли милиони долари от Silicon Valley Bank ден преди разпада на организацията. Опитът е неуспешен - уебсайтът на банката не работи заради претоварване на трафика, а агент от отдела за обслужване на клиенти му казва по телефона, че може да има забавяне, защото много хора се опитват да изтеглят средствата си.


Инвеститорите обмислят как напрежението в банковата система ще се отрази на паричната политика на Фед

Една силно обвързана екосистема


Макар че глобалните последици от срива на Silicon Valley Bank тепърва ще се изчисляват, едно нещо вече е ясно: технологичните стартъпи, независимо колко са отдалечени един от друг географски, са свързани. Оказа се, че много от тях зависят от една-единствена средно голяма банка за ежедневните си операции.

Просто, следвайки примера на калифорнийските си колеги, стартъпите в Европа и Азия се насочиха към доскоро 16-ата по големина банка в САЩ, чието име звучеше технологично и предлагаше специализирани финансови услуги, през миналата година. По този начин всички те се оказаха подложени на един и същ риск да загубят сериозни части от средствата си, което накара властите по света да реагират като ужилени.

След уикенд на интензивни дискусии за бъдещето на SVB американските регулатори представиха план за спешно финансиране, който дава на клиентите на банката достъп до всичките им депозити.

В Обединеното кралство правителството и Английската централна банка улесниха частната продажба на британското подразделение на SVB на HSBC. Ход, който трябва да защити депозитите, без това да се отразява на данъкоплатците.


Уолстрийт се подготвя за следващата Silicon Valley Bank Акциите на регионалните банки се сринаха на фона на опасенията, че колапсът на SVB е само началото

Представители на Европейския съюз също увериха потребителите, че банката има "много ограничено присъствие" в блока, а Кристоф Щрезинг, управляващ директор на Германската асоциация на стартиращите предприятия, изрази предпазлив оптимизъм, че местните компании ще се отърват леко, припомня още Reuters, но акцентира, че въпреки това европейските акции са се понижили в събота заради опасенията на банковата индустрия и много стартиращи компании.

"Трудно е да се разбере колко взаимосвързана е SVB с екосистемата на стартъпите", казва Рейчъл Крук, основател и главен изпълнителен директор на базирания в Лондон стартъп в областта на здравеопазването Lifted.

Александър Володарски, главен изпълнителен директор на украинския стартъп lemon.io, който също е клиент на SVB, казва на свой ред:

"Инициирахме банков превод в петък сутринта и все още нищо не се случва. Имахме късмет, защото само два дни по-рано бяхме извършили основни плащания към разработчици и инженери".

С колапса на SVB технологичният сектор губи жизненоважен органИнституцията изигра важна роля за гладкото функциониране на сектора

Какво става в Китай


След колапса на SVB базираното ѝ в Шанхай съвместно предприятие SPD Silicon Valley Bank (SSVB) обяви, че разполага със стабилна корпоративна структура и независим баланс. SSVB е първата китайска банка, насочена изцяло към технологии и иновации, и първата въобще китайско-американска банка със съвместно предприятие.

И тъй като SVB е една от малкото финансови институции, които улесняват стартиращите предприятия при откриването на банкови сметки за финансиране в долари, тя е доминиращата чуждестранна финансова организация по отношение на компаниите в ранен етап на развитие в Китай, обясняват консултанти и анализатори пред Reuters.

Затова и затварянето на SVB действа като червена лампа за китайските стартъпи и мениджъри на фондове да започнат да извеждат авоарите си както от американското подразделение на банката, така и от китайското.

Въпреки всичко действията на законодателите явно имат успех, тъй като главният изпълнителен директор на Otta Сам Франклин все пак заявява, че компанията му ще продължи да банкира в британския клон на SVB, но с една забележка - ще разкрие сметки на компанията си и в други банки.

"Големият урок за много от нас е един: "Ако имате много пари в брой, трябва да ги разпределите на различни места", категоричен е той.