Кредиторите на SVB формират група преди евентуален фалит

1441
Кредиторите на SVB формират група преди евентуален фалит

© Getty Images

Кредиторите на SVB Financial Group, компанията майка на Silicon Valley Bank, са сформирали група в очакване на потенциално подаване на заявление за фалит, чрез което се надяват да спечелят от продажбата на активите на рухналата банка, твърдят източници на The Wall Street Journal, запознати с въпроса.
 
Повечето членове са купили облигациите на SVB Financial Group през уикенда на цена около 30 цента за долар, казват източниците на WSJ. Сега групата държи значителна част от номиналната стойност на облигациите на SVB Financial в размер на 3,4 млрд. долара.
 
Тя иска компанията майка да подаде молба за фалит и след това да продаде на търг небанковия си бизнес чрез процес на продажба, контролиран от съда. 
SVB Financial Group заяви в понеделник, че бордът ѝ е назначил комитет за преструктуриране, който да проучи стратегическите алтернативи. Тя не е обявила дали планира да подаде молба за фалит.
 
Ако активите на SVB Financial  получат достатъчно висока оценка във всеки такъв аукцион, групата на облигационерите може да спечели. Когато активите на дадено дружество се разпродават след обявен фалит, постъпленията често отиват в неговите кредитори, посочва WSJ.
 
Въпреки че акциите на SVB Financial Group вече са безполезни - те не се търгуват от четвъртък - компанията майка притежава други активи, които биха могли да имат значителна стойност.
 
Те включват SVB Capital, инвестиционен мениджър, който контролира средства на стойност 9,5 милиарда долара, както и инвестиционна банка - SVB Securities, и компания за управление на активи - SVB Private.
 
В бележка, публикувана в понеделник, Stifel Financial Corp. изчислява, че ако кредиторите успеят да възстановят всички небанкови активи на компанията-майка, включително паричните средства и ценните книжа, те биха могли да получат близо 4,75 милиарда долара в случай на ликвидация, като голяма част от тях ще дойдат от SVB Private. 
 
Пазарната капитализация на SVB Financial  е приблизително 17 милиарда долара към 31 януари. Тя разполагаше с парични средства и ценни книжа на стойност 2,6 млрд. долара в края на миналата година, отделно от активите за 200 млрд. долара, държани в кредитното подразделение, според Stifel.
 
 
В зависимост от мащаба на загубите в Silicon Valley Bank, които регулаторите все още не са разкрили, компанията майка може да се наложи да помогне за покриването им, а това може да намали средствата за облигационерите.
 
Законите за несъстоятелността гласят, че компаниите, които са под съдебна защита, са длъжни да спазват ангажиментите към банковите регулатори "да поддържат капитала на застрахована депозитарна институция". 
 
Това означава, че като регулатор на Silicon Valley Bank Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) може да реши, че средствата или активите на ниво майка трябва да се използват за запълване на всяка дупка в баланса на банката, преди на облигационерите да може да бъде платено и стотинка.

Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg