Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона на енергетиката, след като миналата седмица прие на първо четене три законопроекта за изменения в закона, внесени от Корнелия Нинова "БСП за България", Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, Павела Митова "Има такъв народ" и група народни представители, съобщи БТА.

Корнелия Нинова направи редакционно предложение, с което либерализацията да се отложи с три години, но то беше отхвърлено.

На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители.

Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Днес Народното събрание гласува Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провежда производството и да определя компонента от регулираната цена на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

Депутатите записаха, че в срок до 30 юни 2025 г. крайните снабдители ще сключват договор за компенсиране с Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

До 31 май 2025 г. КЕВР и Министерството на енергетиката ще провеждат информационни и разяснителни кампании за битовите крайни клиенти относно ползите от либерализацията на пазара, възможностите за избор на краен доставчик и възможностите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

Парламентът реши до 1 януари 2026 г. КЕВР да представя на Европейската комисия доклад за оценка на напредъка към постигане на ефективна конкуренция между доставчиците и прехода към пазарно обусловени цени за битови клиенти.