Седем държави, сред които Германия, Нидерландия и Франция, поеха ангажимент до 2035 г. да изключат от електроенергийните си системи електроцентралите, отделящи емисии на CO2, съобщава Reuters.

Взети заедно, тези страни осигуряват почти половината от производството на електроенергия в ЕС - до голяма степен благодарение на приноса на Германия и Франция, двата най-големи производителя на електроенергия в Европа.

Целта e поставена от членовете Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Нидерландия и от Швейцария, която не е член на ЕС, но се присъединява към някои политики на ЕС в областта на климата.

Използването на въглища в световен мащаб достига исторически връх през 2023Китай, Индия и Югоизточна Азия представляват 3/4 от световното потребление на въглища през тази година


В съвместно изявление страните посочват, че съществуващите мерки на ЕС в областта на климата вероятно ще насочат Европа към електроенергиен сектор почти без CO2 до 2040 г. Те заявяват също така, че постигането на съгласие за по-бързи съвместни действия ще им помогне да планират заедно инфраструктурата, за да са сигурни, че ще изградят достатъчно мрежи и хранилища за енергия, с помощта на които да интегрират големи количества нисковъглеродна енергия в мрежата и да я поддържат в движение през границите.

"Страните имат силно взаимосвързана електроенергийна система и могат да се възползват от офшорния потенциал в някои области и от съхранението на енергия в други", заявява служебният министър на енергетиката на Нидерландия Роб Йеттен.

Като цяло през 2022 г. ЕС е получил 41% от електроенергията си от възобновяеми източници, сочат данни на Европейската агенция по околна среда.

COP28: 200 държави застават зад отказа от изкопаеми гориваВ текста на споразумението се призовава за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб


Но интензивността на производството на електроенергия по отношение на емисиите на CO2 варира значително в отделните държави.

Например Австрия вече получава повече от три четвърти от електроенергията си от възобновяеми източници, докато Франция разчита на ядрена енергия, която не отделя емисии на CO2, за около 70% от електроенергията си. В същото време Полша има най-интензивното производство на електроенергия по отношение на емисиите на CO2 от всички държави в ЕС поради високия дял на въглищата.

Според моделите на мозъчния тръст Ember до 2035 г. цяла Европа би могла почти да декарбонизира енергийния си сектор, като в този период вятърната и слънчевата енергия ще произвеждат до 80% от електроенергията, а въглищата и газта ще бъдат до голяма степен премахнати. За целта ще са необходими първоначални инвестиции в размер на 750 млрд. евро във възобновяеми източници и мрежи, но до 2035 г. държавите ще спестят значителни средства в сравнение с настоящите планове, благодарение на значително намалените разходи за изкопаеми горива, смятат от Ember.