Тази година "почти сигурно" ще бъде най-топлата от 125 000 години насам, предупреждават в сряда учени от структурите на Европейския съюз, след като данните са показали, че миналия месец е бил най-горещият октомври в света в рамките на този период.

Миналият месец счупи с огромна разлика предишния температурен рекорд за октомври от 2019 г., съобщава Службата на ЕС по изменение на климата "Коперник" (C3S), цитирана от Reuters.

"Рекордът беше счупен с 0,4 градуса по Целзий, което е огромна разлика", заявява заместник-директорът на C3S Саманта Бърджес, която определя октомврийската температурна аномалия като "много екстремна".

Земята се нагрява по-бързо от предвиденотоЗа това алармира ученият, който предупреди за проблемите с климата още през 80-те години на 20-ти век


Горещината е резултат от продължаващите емисии на парникови газове от човешката дейност, съчетани с появата тази година на климатичния модел Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан. В световен мащаб средната температура на въздуха на повърхността на Земята през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока в сравнение със същия месец през 1850-1900 г., който „Коперник“ определя като прединдустриален период.

Рекордният октомври означава, че 2023 г. вече е "почти сигурно", че ще бъде най-топлата регистрирана година, се казва в изявление на C3S. Предишният рекорд е от 2016 г. - друга година на Ел Ниньо.

„Наборът от данни на „Коперник“ датира от 1940 г. Когато комбинираме нашите данни с тези на IPCC, тогава можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 000 години", казва Бърджис.

По-дългосрочните данни на научния панел на ООН за климата IPCC включват показания от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови находища.

Консенсус за бъдеще: Как икономиката на въглища разделя страните от ЕС Основният акцент сега е дали на срещата COP28 страните ще се споразумеят за първи път да се откажат от изкопаемите горива


Единственият месец преди октомври, който е счупил рекорд с такава голяма разлика, е бил септември 2023 г.

"Септември наистина ни изненада. Така че след миналия месец е трудно да се определи дали се намираме в ново състояние на климата. Но рекордите продължават да падат", посочва Бърджис.

Майкъл Ман, климатолог от Университета на Пенсилвания, коментира: "Повечето години на Ел Ниньо сега са рекордни, защото допълнителното глобално затопляне на явлението се добавя към постоянната възходяща линия на причиненото от човека затопляне."

Изменението на климата подхранва все по-разрушителни екстремни явления. През тази година това включва наводнения, отнели живота на хиляди хора в Либия, силни горещини в Южна Америка и най-лошия сезон на горските пожари в Канада в историята.

Грозното лице на климатичните промени: Невиждани потопи заливат светаНай-катастрофалното наводнение, при което загинаха над 11 000 души, а хиляди изчезнаха, удари Либия


"Не трябва да позволяваме опустошителните наводнения, горски пожари, бури и горещини, наблюдавани през тази година, да се превърнат в новото нормално явление", казва Пиърс Форстър, климатолог от Университета в Лийдс. "Ако намалим бързо емисиите на парникови газове през следващото десетилетие, можем да намалим наполовина темпа на затопляне".

Въпреки че държавите си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на емисиите, досега това не се получава.

През 2022 г. глобалните емисии на CO2 достигнаха рекордно високи стойности, припомня в заключение информационната агенция.